У «Нафтогазі» озвучили ризики угоди щодо транзиту

Читать на русском
Росія може відмовитися від транзиту газу через Україну після відкликання позовів проти Газпрому.

Росія може відмовитися від транзиту газу через Україну після відкликання позовів проти «Газпрому».

Про це в понеділок, 23 грудня сказав виконавчий директор «Нафтогазу» Юрій Вітренко в ефірі Громадського.

Договір про транзит газу: хто вплинув на РФ і що буде з цінамиУкраїна і РФ домовилися про транзит газу строком на п'ять років з можливістю пролонгації ще на десять років.

За його словами, згідно з домовленостями «Нафтогаз» повинен відмовитися від усіх судових претензій щодо російського «Газпрому».

«Якщо ми відмовимося від нових позовів, а ми повинні це зробити, якщо транзит залишиться. А потім транзиту не буде, і вийде, що ми відмовилися від позовів без всякого сенсу. Це дуже великий ризик», - зазначив Вітренко.

За його словами, зараз українська сторона працює над системою договорів для зниження такого ризику.

«І це така складна справа, і тому є ризик того, що навіть домовленості, які були досягнуті, вони не будуть реалізовані. Я сподіваюся, що конструктивна робота, сумлінна робота з усіх боків зробить так, щоб цього не сталося», - додав Вітренко .

Також він сказав, що «Нафтогаз» планує перенести точки передачі газу на кордон України і Росії. За його словами, на переговорах з Росією «робочим варіантом» було, що між Газпромом та українським Оператором газотранспортної системи посередником буде європейська компанія, яка буде отримувати газ на українсько-російському кордоні.

«На жаль, не вдалося цього досягти, тому що ця європейська компанія поки відмовилася, але ми очікуємо, що багато європейських компаній, які раніше отримували газ від «Газпрому» в Словаччині, Австрії, Франції, Німеччини, Італії, отримуватимуть газ на кордоні України і Росії, і зможуть потім цей газ продавати зокрема і в Україні за ціною нижче, ніж відповідно ціна європейська, плюс вартість транспортування з Європи в Україну», - сказав Вітренко.

Він додав, що це «логічний процес», і «Нафтогаз» довгий час намагається, щоб так звані точки передачі газу перенести на кордон України і Росії.

«Тому що якщо це станеться, я особисто не бачу в цьому ризиків, якщо звичайно це не буде певне політичне рішення, і будуть якісь непрозорі компанії», - зазначив Вітренко.

Нагадаємо, 20 грудня Росія і Україна підписали протокол домовленостей про продовження транзиту газу через українську територію і врегулювання взаємних судових вимог.

Раніше в понеділок віце-прем'єр РФ Дмитро Козак заявив, що тариф на транзит для «Газпрому» буде незмінним протягом п'яти років.

Своєю чергою міністр енергетики України Олексій Оржель стверджував, що тариф на транзит буде збільшено і його визначить регулятор.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: