США встановили умови для зняття санкцій з Росії

Читать на русском
На сайті Конгресу США опублікували оновлену версію законопроекту DASKA про санкції проти Росії, в якій внесені поправки, які встановлюють порядок запровадження і зняття санкцій.

На сайті Конгресу США опублікували оновлену версію законопроекту DASKA про санкції проти Росії, в якій внесені поправки, які встановлюють порядок запровадження і зняття санкцій.

DASKA передбачає запровадження санкцій проти Росії з двох причин: втручання у внутрішню політику США та агресію проти України. Поправки сенаторів Ліндсі Грема і Роберта Менендеса встановлюють теоретичну можливість відмови від запровадження санкцій.

Зняття санкцій відбудеться в тому разі, якщо розвідка і Держдеп представлять доповідь, в якій доведуть, що такого втручання не було. Аналогічний принцип діє за санкціями через агресію щодо України. Після підписання законопроекту Держдеп і національна розвідка повинні протягом 45 днів представити доповідь, в якій буде вказано, чи бере участь Росія у військових діях проти України, чи підтримує їх, чи ні.

Санкції накладаються на російські СПГ-проєкти за кордоном, на держборг Росії, банки, що підтримують втручання в демократичні процеси, суднобудівні компанії тощо.

Грем і Менендес поправками додали ще кілька пунктів в законопроект. Зокрема, у ньому з'явився розділ, в якому йдеться, що завданням США щодо НАТО має бути «укладення угоди, за якою члени НАТО не мають набувати оборонні технології, несумісні з безпекою систем альянсу».

Ще один новий розділ названо «Запровадження санкцій з урахуванням вбивств, скоєних Російською Федерацією на території Сполучених Штатів і країн-членів НАТО». Цей розділ може відсилати до випадків з отруєнням ексофіцера ГРУ Сергія Скрипаля у Великій Британії в березні 2018 року, вбивства в Берліні в серпні цього року громадянина Грузії і чеченського бойовика Зелімхана Хангошвілі.

Нагадаємо, Дональд Трамп підписав військовий бюджет країни на 2020 фінансовий рік. Бюджет зобов'язує адміністрацію запровадити санкції щодо Росії за кількома пунктами. Зокрема, санкції запроваджуються щодо газопроводів «Північний потік-2» і «Турецький потік».

Міністр закордонних справ Російської Федерації Сергій Лавров пообіцяв, що Москва відповість на санкції Вашингтона проти газопроводів.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: