Санкції США проти «Північного потоку-2»: Меркель розповіла про наслідки

Читать на русском
Ангела Меркель розкритикувала рішення Конгресу США про запровадження санкцій проти газопроводу Північний потік-2.

Під час раунду запитань до уряду в Бундестазі канцлер Німеччини Ангела Меркель розкритикувала рішення Конгресу США про запровадження санкцій проти газопроводу «Північний потік-2».

Про це повідомляє агентство AFP.

Меркель підкреслила, що Німеччина виступає проти екстериторіальних санкцій і заявила, що не бачить іншого рішення, крім як вести рішучі розмови про санкції.

«Ми проти екстериторіальних санкцій, і причому не з учорашнього дня, з аналогічною проблемою ми зіткнулися в контексті Ірану. Я не бачу інших можливостей, крім як вести рішучі переговори зі США про те, що ми не погоджуємо таку практику екстериторіальних санкцій», - сказала канцлер Німеччини.

При цьому Меркель не виключила, що санкції США проти «Північного потоку-2» можуть негативно позначиитися на газових переговорах між РФ і Україною.

«Північний потік-2»: хто за будівництво газопроводу та які ризики для УкраїниГазопровід Північний потік-2 планують запустити в 2019 році. Проти його будівництва України та США, на іншому боці – Росія та Німеччина.

«Я вказала на те, і це дуже важливо для мене, що наразі з Україною ведуться переговори щодо газової угоди після 31 грудня 2019, тобто вже назабаром... Що ці переговори проходять досить обнадійливо, і у зв'язку з цим було б несприятливо, якби Україна не отримала транзитних зборів, тому що переговори були б ускладнені, тому що ми, з іншого боку, маємо цю позицію щодо «Північного потоку-2», – повідомила Ангела Меркель.

17 грудня сенат США проголосував за оборонний бюджет країни в розмірі $ 738 млрд, куди включені санкції проти газопроводу «Північний потік-2» і військова допомога Україні.

Бюджет передбачає запровадження обмежень проти газопроводу «Північний потік-2» в якості заходів для «захисту» європейської енергетичної безпеки. Також в документі йдеться про збільшення на 3,1% витрат на фінансування нових ініціатив у боротьбі з конкуренцією і погрозами з боку Росії та Китаю.

У «Нафтогазі» подякували друзям в Україні та за кордоном за підтримку санкцій проти газопроводу.

Водночас в Кремлі вважають, що обмеження США є порушенням міжнародного права і зразком нав'язування неконкурентоспроможної продукції.

Детальніше про проєкт «Північний потік-2» та його прихильників – на інфографіці.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: