Чи підпишуть транзитний контракт із РФ та яка роль санкцій США?

Читать на русском
Генадій Рябцевдиректор енергетичних проектів НТЦ «Психея»

Газові переговори, які проходили 19 грудня в Берліні між Україною, Росією і представниками ЄС, завершилися «принциповою угодою» сторін. «Угоду Росії та України щодо газу досягнуто за всіма елементами, це дуже хороша новина», – заявив віцепрезидент Єврокомісії Марош Шефчович. 20 грудня угода буде обговорюватися в Москві й Києві, де очікується фінальне рішення. У коментарі «Слово і Діло» директор спеціальних програм науково-технічного центру «Психея» Геннадій Рябцев пояснив, що якщо остаточне рішення залишається за президентом України і російським лідером, то це означає, що конкретних домовленостей насправді немає, а питання заполітизоване.

На його думку, заява президента Єврокомісії викликає сумніви, оскільки не містить жодної конкретики. Всі повинні знати, які умови висуваються, уточнив він.

Енергетик також звернув увагу на нещодавню заяву глави НАК «Нафтогазу» про те, що ймовірність підписання транзитного контракту зведена до нуля.

Геннадій Рябцев пояснив, що марно вважати, що «Газпром» поступився позиціями через нещодавнє рішення США щодо санкцій проти «Північного потоку-2». Він вказав, що такі заходи могли змінити ситуацію три роки тому, але не зараз.

Енергетик зауважив, що рішення США не просте, зокрема, повинен бути підпис Трампа.

«Поки що санкції тільки можуть бути запроваджені, а ще не запроваджені. Навіть якщо санкції запровадять, повідомлення про них буде передано тим, кого вони торкнуться. Ці особи повинні протягом місяця вжити заходів, щоб уникнути обмежень. У кращому разі санкції можуть бути запроваджені тільки навесні, коли вже труба вийде на німецьке узбережжя», – прокоментував Геннадій Рябцев.

«Нафтогаз» vs «Газпром»: історія судових тяжб у Стокгольмському арбітражіНафтогаз і Газпром судяться в Стокгольмському арбітражі з 2014 року. Поки в української компанії перемог більше.

Експерт звернув увагу, що санкції передбачають, що причетні до компанії особи, які займаються будівництвом, можуть бути позбавлені можливості отримувати американські візи. Другий аспект стосується того, що рахунки юросіб у США можуть бути заморожені.

«Є великі сумніви, що швейцарська компанія має будь-які рахунки на території США, зважаючи на жорстку податкову політику Америки порівняно зі швейцарською. Все це велика мильна бульбашка тих, хто витратив кошти державної компанії на лобіювання цього законопроекту», – розповів Рябцев.

Енергетик переконаний, що вплив на РФ може здійснювати тільки Єврокомісія та Євросоюз, які потребують російського газу. Але підштовхувати до рішення будуть не РФ, а Україну і на невигідних умовах.

«Українській стороні, найімовірніше, виламуватимуть руки і примушуватимуть до підписання угоди. Видно, що це не негідник Путін не хоче підписувати угоду. Досить проаналізувати інформаційні повідомлення від «Нафтогазу», щоб переконатися в тому, що вони не сприяють досягненню компромісу. Навряд чи буде підписувати угоду компанія, яку постійно поливають брудом», – резюмував Геннадій Рябцев.

Також експерт припустив, що оскільки Європа не може обійтися без російського газу, то сторони підпишуть договір, при цьому інтереси України будуть на останньому місці.

Нагадаємо, під час пресконференції в Москві президент РФ Володимир Путін заявив, що Росія збереже транзит газу територією України, проте ані обсяги прокачування «блакитного палива» через українську газотранспортну мережу, ані терміни дії нового контракту він не уточнив.

Історія судових суперечок між «Нафтогазом» і «Газпромом» – за посиланням.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: