У США готують пакет санкцій проти Росії

Читать на русском
Комітет американського Сенату у закордонних справах Європейського парламенту схвалив у середу, 18 грудня, пакет антиросійських санкцій.

Комітет американського Сенату у закордонних справах Європейського парламенту схвалив у середу, 18 грудня, пакет антиросійських санкцій.

Про це повідомив директор зі зв'язків з громадськістю та пресою старшого демократа комітету Хуан Пехон, пише ТАСС.

«Так, комітет прийняв цей законопроект 20 хвилин тому», - сказав він.

Тепер законопроект надійде на розгляд Сенату повного складу, де в нього можуть бути внесені корективи.

Як відомо, законопроект зареєстрований ще в лютому. Один з його авторів, сенатор-республіканець Ліндсі Грем назвав ініціативу «законом про санкції з пекла».

Документ передбачає, зокрема, введення санкцій відносно 24 співробітників ФСБ, які, за версією американської сторони, причетні до інциденту в Керченській протоці. Крім того, американського лідера зобов'язують «публічно закликати уряд Російської Федерації повернути Крим під контроль уряду України».

Законодавці також зобов'язують главу держави ввести санкції проти осіб, що інвестують у російські проекти, пов'язані з видобутком зрідженого природного газу за межами РФ. Ініціатива вводить санкції проти осіб, «які підтримують освоєння запасів нафти в Російській Федерації» тим чи іншим чином.

Документ передбачає посилення антиросійських санкцій, введення обмежень проти російської суднобудівної галузі, а також проти енергетичних проектів, у тому числі з державною участю, банків, кіберсектора і фінансового сектора РФ. Частина санкцій пов'язана із втручанням у демократичні процеси або вибори за кордоном.

Пропоновані в документі обмеження щодо російського державного боргу будуть стосуватися тільки нових облігацій, випущених Мінфіном, ЦБ, Фондом національного добробуту Росії, а також будь-яким фінансовим інститутом від імені РФ з періодом обігу більше 14 днів. Законодавці пропонують обмежити транзакції зі знову випущеними російськими суверенними облігаціями, а також ввести санкції щодо проектів у сфері енергетики російських держкомпаній за межами РФ і деяких банків.

У законопроекті йдеться, що американський лідер повинен ввести санкції проти «політичних діячів, олігархів та інших осіб, які сприяють незаконній і корупційній діяльності" в Росії, а також проти тих, хто «свідомо робить значні фінансові операції з фізичними особами, що підтримують російську зловмисну ​​діяльність у кіберпросторі».

Як повідомлялося, напередодні Сенат США ухвалив законопроект про оборонний бюджет на 2020 рік, який включає запровадження санкцій проти «Північного потоку-2».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: