У ГПУ повідомили подробиці справи про закупівлю неякісних бронежилетів

Читать на русском
Генпрокуратура опублікувала подробиці претензій до чиновників Міноборони, причетних до закупівлі партії неякісних бронежилетів, непридатних для використання в українському кліматі.

Генпрокуратура опублікувала подробиці претензій до чиновників Міноборони, причетних до закупівлі партії неякісних бронежилетів, непридатних для використання в українському кліматі.

Про це йдеться в повідомленні відомства в Facebook у четвер, 19 грудня.

За інформацією відомства, бронежилети були замовлені в 2018 році в кількості 20 тисяч штук за технічними умовами 2003 року (для використання в умовах жаркого і сухого клімату, а саме для миротворчої операції в Іраку).

Перша партія в чотири тисячі бронежилетів надійшла до ЗСУ 10 квітня 2019 року, всього в частині встигли поставити 11 тисяч штук, і всі вони були вилучені правоохоронцями 26 червня. Вартість всього замовлення становить 176 млн грн. Збитки від фактичної поставки склали 96,8 млн грн.

Відзначається, що в 2017 році було підписано угоду з науково-виробничим підприємством ТЕМП-3000 про передачу Міністерству оборони прав на зміну техумов при замовленні бронежилетів під конкретні потреби армії. Підписав його тоді начальник Головного управління розвитку і супроводу матеріального забезпечення Міноборони Дмитро Марченко.

При цьому зазначені 20 тисяч бронежилетів були замовлені за усною вказівкою одного із заступників міністра оборони без вивчення потреб ЗСУ і за спрощеною процедурою.

Обшуки в Міноборони: ДБР оприлюднило переговори чиновниківДержавне бюро розслідувань оприлюднило фрагменти переговорів чиновників Міністерства оборони України про закупівлю бракованих бронежилетів.

У тендерній документації та в подальшому вже в договорі з постачальником була вказана модель зі зміненою назвою «Корсар» м3с. Прокуратура зазначає, що при прийнятті на озброєння у ЗСУ випробовувалися бронежилети «Корсар» М3, а закуплені «Корсар» м3с не відчував взагалі. В результаті без проведення випробувань підозрювані чиновники Міноборони прийняли на озброєння чотири партії бронежилетів і не повідомили про це міністру, навіть коли дізналися про їхню непридатність.

Дізнавшись же про непридатність бронежилетів, посадові особи міністерства вирішили все ж негласно випробувати їх. Неофіційні випробування відбулися 24 квітня в Національному університеті оборони ім. Черняховського. Під час них підтвердилося, що під час дощу бронежилети пробиваються наскрізь.

При цьому за день до того правоохоронці зафіксували розмову між підозрюваними, які обговорювали, як їм доведеться пояснювати громадськості непридатність бронежилетів. На той момент їх було поставлено чотири тисячі. Також зафіксовано, що 7 червня засновник ТЕМП-3000 приходив привітати Марченка з присвоєнням звання генерал-майора, заявивши також, що обробить залишок бронежилетів спеціальною водовідштовхувальною речовиною, що говорить про те, що він знав про такий недолік бронежилетів і хотів виправити ситуацію. На той момент їх було поставлено армії вже дев'ять тисяч.

Судячи з того, що остання партія з двох тисяч бронежилетів при дощі не пробивається, ймовірно, обробка дійсно була проведена. У той же час навіть при недовгому замочуванні у воді ці бронежилети все одно пробивалися.

Офіційна судова балістична експертиза із застосуванням методу дощування, проведена 30 жовтня, показала, що в 70% випадків бронежилети Корсар м3с четвертого класу пробивалися наскрізь. Після цього правоохоронці і вирішили затримати причетних до їхньої закупівлі.

Нагадаємо, п'яти топ-чиновникам Мінборони було повідомлено про підозру у закупівлі неякісних бронежилетів «Корсар».

Також відзначимо, 26 червня стало відомо, що ДБР провело 40 обшуків у чиновників Міністерства оборони в рамках розслідування щодо закупівлі неякісних бронежилетів і іншого речового майна для Збройних сил України за завищеними цінами. Загальні збитки в результаті цієї закупівлі, яка відбулася на початку цього року, склали 100 млн грн.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: