Обшуки в Міноборони: ДБР оприлюднило переговори чиновників

Читать на русском

Державне бюро розслідувань оприлюднило фрагменти переговорів чиновників Міністерства оборони України про закупівлю бракованих бронежилетів.

Державне бюро розслідувань оприлюднило фрагменти переговорів чиновників Міністерства оборони України про закупівлю бракованих бронежилетів.

Про це повідомила прес-служба ДБР, пише «Слово і Діло».

«Зважаючи на суспільний резонанс навколо досудового розслідування кримінального провадження за фактом закупівлі посадовими особами Міноборони за завищеними цінами речового майна, що не відповідає технічним вимогам, публікуємо деякі фрагменти розмов цих чиновників. Вони знали про те, що бронежилети прострілюються, але, не дивлячись на це, прийняли продукцію у виробника», - йдеться в повідомленні.

Фрагменти розмов чиновників Міноборони щодо закупівлі неякісних бронежилетівДержавне бюро розслідувань

На відео також демонструються лабораторні випробування бронежилетів Корсар М3с 1-4 класу захисту, вилучених під час слідчих дій.

«Для остаточних висновків щодо невідповідності закупленого речового майна призначено комплекс експертиз. Однак, вже за попередніми даними, дії високопосадовців спричинили шкоду державі у сумі близько 100 млн грн. Крім того, тривають слідчі дії з вилученими документами», - повідомили в ДБР.

Також на відео, оприлюдненому на Youtube-каналі ДБР, пояснюється невідповідність закуплених бронежилетів технічним вимогам. Зокрема, бронеелемент (бронепластина) не витримав балістичні випробування щодо стійкості до обстрілу гвинтівковою кулею калібру 7,62 мм (три постріли - одне пробиття) та автоматом АК-74 кулею калібру 5,45 мм (три постріли - одне пробиття). На записі чути перемовини посадовців міністерства.

«А вона попередньо знає, скільки у них там бракованих. Я так розумію, що там всі, які здогадувалися», - запитав військовий про експертизу технолога щодо бронежилетів.

Технолог: «З останніх подій, знайшли необроблений метал. Ну, чесно слово - г*вно. Те, що я бачила, ясна річ це.... більше того, я розумію, що левова частка провини є моя власна в цьому».

Також один військовопосадовець запитує іншого про оцінку технолога: «Вона каже, що це ж*па, кустарна робота», - відповів один з них.

26 червня стало відомо, що ДБР провело 40 обшуків у високопосадовців Міністерства оборони в рамках розслідування щодо закупівлі неякісних бронежилетів та іншого речового майна для Збройних сил України за завищеними цінами. Загальні збитки внаслідок цієї закупівлі, яка відбулася на початку цього року, склали 100 млн грн.

Раніше ДБР проводило обшуки в ДФС Волинської області.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: