Припинення вогню та обмін полоненими до кінця року: чи виконає РФ умови

Читать на русском
Сергій Грабськийвійськовий експерт

У ніч на 10 грудня в Парижі завершилася зустріч лідерів країн «нормандської четвірки». За підсумками зустрічі сторони затвердили комюніке та вийшли на спільну пресконференцію. Основні домовленості – обмін полоненими «всіх на всіх» і припинення вогню на Донбасі до кінця року. У коментарі «Слово і Діло» глава Ради Всеукраїнського об'єднання «Союз учасників миротворчих операцій» Сергій Грабський висловив сумніви з приводу того, що бойовики припинять стріляти на Донбасі.

Військовий експерт пояснив, що на Донбасі триває озброєний конфлікт низької інтенсивності, а припинення вогню суперечить логіці визначення збройного конфлікту низької інтенсивності.

«Те, що обстріли та зіткнення триватимуть, не викликає жодних сумнівів», – додав Грабський.

На його думку, домовленість про обмін «всіх на всіх» може бути виконана, але питання – якою ціною.

Сергій Грабський звернув увагу на інформацію про списки обміну, яка періодично потрапляє в ЗМІ.

Нормандський формат: як проходили переговори в 2014-2018 рокахНормандська четвірка 9 грудня проведе переговори. Востаннє в такому форматі збиралися у 2016 році.

«Безумовно, потрібно повернути наших громадян. Але Україна часом готова платити неадекватну ціну. У списках на обмін з української сторони винні люди, які несуть покарання за злочини та шпигунство, а з того боку ми маємо людей, яких окупанти тримають за ґратами за різних причин. Обмін нерівнозначний. Окупанти так само можуть у будь-яку мить набрати 100-200 чоловік і запропонувати на обмін. Україна віддає тих, хто реально може дати свідчення», – прокоментував Сергій Грабський.

Військовий експерт, аналізуючи питання військовополонених, не виключив, що обмін може відбутися.

«Для того, щоб обмін відбувся, вже вчора досить кивка однієї людини в Кремлі», – зазначив він.

Експерт також зауважив, що потрібно розглядати питання політичних спекуляцій, можливо, якихось невидимих домовленостей, щоб протягнути ту чи іншу людину в список, який запропонують до обміну.

Підсумовуючи, військовий додав, що обмін може здійснитися в будь-яку секунду, але важливо при цьому враховувати національні інтереси.

Відзначимо, в цілому делегації Франції, Німеччини, України та РФ провели в Єлисейському палаці майже десять годин. Як відреагували соцмережі на переговори в Парижі – в огляді.

Раніше «Слово і Діло» писало, як проходили Нормандські переговори в 2014-2018 роках.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: