Зустріч із Путіним у Парижі: які три сценарії можливі для України

Читать на русском
Андрій Горбенкополітолог

У понеділок, 9 грудня, в Парижі зустрінуться лідери країн «нормандської четвірки» – Володимир Зеленський (Україна), Володимир Путін (РФ), Ангела Меркель (Німеччина) і Еммануель Макрон (Франція). Це буде перша нормандська зустріч за три роки. Увечері Зеленський і Путін поговорять тет-а-тет. У коментарі «Слово і Діло» політолог Андрій Горбенко пояснив, що для України є три сценарії розвитку подій, найбільш оптимістичний – якщо сторони досягнуть якихось дипломатичних загальних заяв.

«Якщо РФ погодиться контролювати кордон з Україною, – це оптимістичний, але практично неможливий сценарій. РФ конфлікт на Донбасі потрібен, щоб не порушувалося питання Криму, який, найімовірніше, не буде згаданий під час саміту. Тому найкращий для нас варіант – якщо сторони просто зроблять дипломатичні заяви, мовляв, добре, що зустріч відбулася, це вже перемога», – прокоментував Горбенко.

Експерт окреслив, що другий сценарій може полягати в тому, що Зеленського просто схилять до виконання політичної частини Мінських угод. Війська залишаються, Україна йде на вибори з усіма наслідками, продовжив він.

На його думку, зараз завдання РФ – скоротити кошти на війну і вийти з конфлікту.

«Грубо кажучи, це варіант Придністров'я. Питання Криму, як і раніше, не порушується. На жаль, це найбільш реалістичний варіант», – додав Горбенко.

У Парижі сьогодні відбудеться зустріч «нормандської четвірки»: що пишуть у соцмережахЗустріч у Нормандському форматі пройде сьогодні, 9 грудня, в Парижі. Що думають про її можливі результати в соцмережах – в огляді.

За його словами, песимістичний сценарій передбачає дві складові: вихід РФ із конфлікту під приводом, що Україна воює з «ополченцями» і укладення газових контрактів із «Газпромом».

«Найгірше, що може статися, – це підписання якогось секретного договору. Хоча в будь-якому разі все потрібно буде проводити через парламент. Щось зробити непублічно, незважаючи на монобольшість, буде складно», – зауважив Горбенко.

Андрій Горбенко наголосив, що вкрай важливо, чи буде згадано Крим, оскільки вся ситуація з Донбасом зроблена РФ для того, щоб не говорили про півострів.

Крім того, важливо буде, чи погодяться на політичну частину Мінська, як будуть реалізовувати угоди, продовжив експерт.

Підсумовуючи, експерт критично оцінив ймовірність того, що газове питання будуть порушувати під час переговорів.

«Навіть якщо РФ зафіксує в договорі, що ніколи не буде використовувати «Північний потік-2», а Україна залишається єдиним транзитером, то це погано для України. По-перше, переговори не про це. По-друге, з досвіду відомо, що будь-який газовий договір з РФ – шлюб за розрахунком», – резюмував політолог Андрій Горбенко.

Як повідомлялося, виконавчийдиректор «Нафтогазу» і глава Міненерго поїхали із Зеленським до Парижа.

«Слово і Діло» писало, як проходили Нормандські переговори в 2014-2018 роках.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: