Медведєв назвав умову для транзиту газу

Читать на русском
Прем'єр-міністр РФ Дмитро Медведєв заявив, що для досягнення угоди щодо транзиту російського газу Україна повинна відмовитися від рішення Стокгольмського арбітражу про борги Газпрому.

Прем'єр-міністр РФ Дмитро Медведєв заявив, що для досягнення угоди щодо транзиту російського газу Україна повинна відмовитися від рішення Стокгольмського арбітражу про борги «Газпрому».

Про це Медведєв сказав в ефірі російського ТБ, передає в суботу, 7 грудня, ТАСС.

Медведєв наголосив, що укладення угоди про транзит газу неможливо, поки Україна вимагає від Газпрому» виконати рішення арбітражу і виплатити 3 млрд доларів.

«Хочуть вони (українська влада) цього чи ні, очевидно, що в цьому випадку необхідно прийти до якогось нульового варіанту. Подобається цей вираз чи ні, але це повинно бути взаємовигідне рішення для обох сторін», - сказав він, коментуючи російсько-українські переговори щодо газу в ефірі одного з російських телеканалів.

Медведєв заявив, що реверсом Україна отримує російський же газ, «але набагато дорожче, ніж могла б отримувати (його безпосередньо)». За його словами, для цього потрібно «домовитися».

«Неможливо домовитися щодо газу і в той же час сказати: знаєте що, ви нам ще заплатите гроші за всякими судовими рішеннями», - додав при цьому Медведєв.

Він також відповів на питання, чи планує Москва забороняти Європейському союзу реверсно поставляти газ Україні. За словами Медведєва, така заборона є "досить складною з точки зору технологічного контролю».

Нагадаємо, «Газпром» направив «Нафтогазу» офіційну пропозицію продовжити транзитний контракт або укласти новий на один рік. При цьому російська компанія вимагає відмовитися від судових позовів, а також відновити прямі закупівлі газу. Нафтогаз у своїй відповіді відмовився списувати 3 млрд доларів боргу російської компанії.

Відомо, що газове питання можуть обговорити під час зустрічі президентів України Володимира Зеленського та РФ Володимира Путіна на переговорах в нормандському форматі 9 грудня в Парижі.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: