Путін розкритикував тарифи на український транзит газу

Читать на русском
Росія готова зберегти український транзит, але пропозиція Києва щодо транзиту газу поки що є економічно неприйнятно.

Росія готова зберегти український транзит, але пропозиція Києва щодо транзиту газу поки що є економічно неприйнятно.

Про це заявив президент РФ Володимир Путін на пресконференції після переговорів із президентом Сербії Олександром Вучичем, передає «Інтерфакс».

Транзитний контракт із РФ: що буде з цінами, якщо сторони не домовлятьсяНафтогаз України підвищив ціну на газ для населення в листопаді на 14,6 відсотків – до 4889 грн за тисячу кубометрів.

«Я постійно повторюю, що ми готові зберегти український транзит. Ми ведемо зараз переговори у Відні. Це ніякий не секрет. Правда, умови, які нам пропонують можливі українські транзитери, вони економічно неприйнятні. Поки що. Але я сподіваюся, що це запитна позиція - вдасться якось позиції погодити», - сказав Путін.

Голова правління «Газпрому» Олексій Міллер також назвав «дуже-дуже високими» запропоновані Україною тарифи на транзит газу в Європу з 2020 року. Він додав, що вони значно вищі за ті, за якими сторони працюють зараз.

«Ми знаходимося в постійному контакті з компанією, яка в Україні має стати незалежним газотранспортним оператором (ТОВ «Оператор газотранспортної системи України», - ред.), і наші консультації проходять і в Відні. Ми обговорюємо міжоператорську угоду, ми обговорюємо транспортний договір», - сказав він.

Раніше «Газпром» направив на адресу НАК «Нафтогаз України» офіційну пропозицію про продовження терміну дії існуючого контракту або укладення нового договору про транзит газу через територію України на один рік.

Нагадаємо, «Укртранснафта» і російська «Транснефть» уклали додаткову угоду до договору про транспортування нафти по території України, яка продовжує його дію на 10 років - з 1 січня 2020 року до 1 січня 2030 року.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: