Оржель назвав умову транзитного контракту на рік

Читать на русском
Україна проти пропозиції Росії підписати контракт на транзит газу на один рік, але за тарифом, у 20-30 разів вищим.

Україна проти пропозиції Росії підписати контракт на транзит газу на один рік, але за тарифом, у 20-30 разів вищим.

Про це на брифінгу сказав міністр енергетики та захисту навколишнього середовища Олексій Оржель.

Транзитний контракт із РФ: що буде з цінами, якщо сторони не домовлятьсяНафтогаз України підвищив ціну на газ для населення в листопаді на 14,6 відсотків – до 4889 грн за тисячу кубометрів.

За словами міністра, річний контракт невигідний і для європейських країн.

«Дивіться, рік є неприйнятним для України. Хоча у нас дуже проста взаємодія: якщо рік і невеликі обсяги, то відповідно тариф - дуже великий. Ми напряму пов'язуємо, по матриці, ось є такі обсяги і всього на рік, значить тариф - у 20 разів, в 30 разів більший, ніж поточний», - заявив Оржель.

Він нагадав, що згідно з європейськими правилами, замовник інфраструктури може замовити будь-який обсяг навіть на щоденній основі.

«Якщо вони будуть замовляти, то ми повинні їм надати таку можливість. Але, звичайно, від цього залежить тариф. Він буде значно більшим. Тому враховуючи інтереси і європейської, української сторони, і російської, щоб забезпечити виконання своїх договірних відносин, треба підписувати такі умови, які також забезпечують адекватний тариф на транспортування», - заявив Оржель.

Розгляди «Газпрому» і «Нафтогазу» за контрактами на транзит і постачання газу до України йдуть з 2014 року. 28 лютого 2018 року Стокгольмський суд виніс остаточне рішення: доплатити «Нафтогазу» близько $4,7 млрд в рамках справи щодо транзиту.

«Газпром» у березні 2019 року оскаржив рішення арбітражу і заявив про намір розірвати газові контракти з українською держкомпанією через суд. Слухання у справі про оскарження арбітражного рішення щодо транзиту призначені на вересень - жовтень 2020 року.

Водночас Росія, Україна і Єврокомісія продовжують вести консультації з транзиту російського газу до ЄС українською територією після 31 грудня 2019 (дати закінчення дії контракту «Газпрому» і «Нафтогазу» на постачання і транзит газу), хоча діалог ускладнюють судові розгляди між «Газпромом» і «Нафтогазом».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: