ГПУ програла апеляцію на відмову заарештувати майно Ющенка

Читать на русском
Апеляційний суд залишив без задоволення скаргу Генпрокуратури на відмову в арешті майна третього президента України.
Віктор Ющенкофото: hromadske.tv

Апеляційний суд залишив без задоволення скаргу Генеральної прокуратури України на відмову заарештувати майно колишнього президента України Віктора Ющенка у межах кримінального провадження про виведення з державної власності резиденції Межигір'я.

Таке рішення 12 листопада ухвалив Київський апеляційний суд, повідомляє «Слово і Діло».

Як відомо, слідчий Генпрокуратури просив накласти арешт на наступне майно Ющенка: 4 земельні ділянки в Обухівському районі Київської області; 17,5 земельних ділянок у Нових Безрадичах Обухівського району Київської області, кафе з житловим приміщенням та два житлових будинки. Вказаний арешт він просив накласти з метою його збереження та забезпечення можливої подальшої конфіскації майна як кримінального покарання.

Вивчивши клопотання, суддя залишив його без задоволення. Зокрема, він вказав, що слідчий ГПУ у клопотанні вказує нанесення шкоди в 540,09 млн грн, однак до матеріалів клопотання жодних даних, які б підтверджували зазначену суму, не долучено. Так, вартість будинків, згідно з договором міни, становить 93,11 і 91,77 млн грн. Більше того, суддя зазначив, що будь-яких даних на спростування цього, органом досудового розслідування до матеріалів клопотання не долучено, що унеможливлює перевірку обґрунтованості висунутої Ющенку підозри слідчим суддею та ставить під сумнів її як таку.

Також ГПУ не визнала недійсним указ президента та договір щодо Межигір'я. До того ж, розслідування цієї справи відбувається з порушенням підслідності, оскільки відповідно до положень частини 5 статті 216 Кримінального процесуального кодексу України, слідство щодо колишніх президентів за ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу України здійснюють детективи Національного антикорупційного бюро.

Не погодившись із таким рішенням, ГПУ подала скаргу. Однак Київський апеляційний суд залишив її без задоволення. Судді погодилися, що слідство у цій справі відбувається з порушеннями підслідності.

Нагадаємо, ГПУ повідомила Ющенку про підозру. Сам експрезидент все підозри спростував. Раніше суд відмовився заарештовувати майно Ющенко.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: