Україна змінила позиції у світовому рейтингу зі сплати податків

Читать на русском
У рейтингу Paying Taxes-2020 року, який оцінює простоту сплати податків в 190 країнах світу, Україна опустилася на 11 позицій і посіла 65-е місце.

У рейтингу Paying Taxes-2020 року, який оцінює простоту сплати податків в 190 країнах світу, Україна опустилася на 11 позицій і посіла 65-е місце.

Про це повідомляє PwC Україна.

Україна в рейтингах: як змінювалися позиції країни в 2014-2019 рокахМісце України в міжнародних рейтингах у 2014-2019 роках відстежили аналітики Слово і Діло.

За результатами щорічного дослідження «Оподаткування 2020» (Paying Taxes 2020), яке проводиться командою PwC разом з експертами Світового банку, Україна зайняла 65 місце і втратила таким чином 11 пунктів.

Втрата позицій України обумовлена, перш за все, активними діями інших держав, спрямованими на автоматизацію процесів і скорочення часу адміністрування податків, а також збільшенням фіскального навантаження на бізнес в нашій країні. Автоматизація і максимальне спрощення процедур стають світовими трендами.

Завдяки цьому певні країни помітно поліпшили свої результати в рейтингу.

Наприклад, Туреччина, піднялася з 80 на 20 місце, скасувала ПДВ на капітальні інвестиції і таким чином позбавила бізнес необхідності витрачати час на його відшкодування. Угорщина, яка злетіла з торішньої 86 на 56 позицію, істотно скоротила тривалість перевірки коригувань звітності з податку на прибуток. Такі країни, як Португалія, Франція, Польща і Литва ввели звітності перед податковими органами в режимі реального часу.

Україна поки що перебуває в підготовчій стадії і працює над планом подальшої діджиталізації роботи податкових органів і реформою податкового адміністрування.

Зазначається, що знадобиться час, аби ці реформи вплинули на результати рейтингу. Основне питання, яке вимагає нагальної уваги, - це велика кількість часу на податковий облік. В середньому вітчизняний бізнес витрачає на облік 328 годин на рік, що вдвічі більше, ніж у розвинених країнах. А за тривалістю врахування ПДВ наша держава посідає 176 місце з 190.

Нагадаємо, Україна піднялася в рейтингу процвітання.

Також Україна поліпшила позиції у «рейтингу тероризму».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: