Столтенберг закликав країни НАТО зберегти єдність щодо Росії

Читать на русском
Повернення Росією захоплених кораблів Україні - це правильний крок перед самітом лідерів країн нормандської четвірки.

Повернення Росією захоплених кораблів Україні - це правильний крок перед самітом лідерів країн нормандської четвірки.

Про це заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг на прес-конференції у Брюсселі.

«Ми вітаємо той факт, що Росія нарешті повернула українські судна, які вона захопила в листопаді минулого року. Це те, про що просив Міжнародний трибунал із морського права. І це крок у правильному напрямку напередодні саміту в нормандському форматі в наступному місяці», - сказав Столтенберг.

Також він закликав союзників обов'язково зберегти єдність позицій щодо Росії і продовжувати надавати політичну і практичну підтримку Україні.

«Я закликаю робити більше, тому що ми солідарні з Україною, і для нас вкрай важливо не визнавати незаконну анексію Криму, допомагати українцям модернізувати їхню армію, їхні оборонні інститути і продовжувати нашу підтримку», - заявив генсек НАТО.

За його словами, міністри країн НАТО сьогодні розглянули реалізацію пакета заходів із безпеки на Чорному морі, прийнятих у квітні.

«Нещодавні візити Північноатлантичної ради до Грузії та України стали доброю нагодою побачити цей пакет у дії. Постійні військово-морські групи НАТО проводять навчання із грузинськими та українськими кораблями, покращуючи нашу здатність працювати разом», - сказав Столтенберг.

Він нагадав, що пакет заходів включає підготовку морських сил і берегової охорони, візити в порти і навчання, а також обмін інформацією.

«І союзники також продовжують регулярне патрулювання та місію повітряної поліції НАТО в Чорноморському регіоні», - додав Столтенберг.

Нагадаємо, сьогодні українські водолази оглянули пошкодження українських кораблів, а також чи немає на них вибухових пристроїв.

Раніше в МЗС України заявили, що на більш пізньому етапі Міжнародного трибуналу з морського права Україна зможе говорити про компенсації за захоплення Російською Федерацією кораблів і моряків.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: