Столтенберг вітає передачу Україні захоплених кораблів

Читать на русском
НАТО вітає передачу Москвою Києву українських кораблів, захоплених в Керченській протоці, і вважає, що це буде сприяти реалізації мінських угод і переговорів в Нормандському форматі.

НАТО вітає передачу Москвою Києву українських кораблів, захоплених в Керченській протоці, і вважає, що це буде сприяти реалізації мінських угод і переговорів в Нормандському форматі.

Про це заявив у вівторок на пресконференції в Брюсселі генсек НАТО Йенс Столтенберг.

«Я вітаю передачу кораблів Росією. Росії треба було зробити це давно, - сказав він. - Це відповідає міжнародним зобов'язанням РФ. Я думаю, що це хороший чинник, і сподіваюся, що буде сприяти прогресу в реалізації мінських угод і допоможе зусиллям в Нормандському форматі», - сказав він.

Більш того, генсек НАТО зазначив, що голови МЗС країн альянсу обговорять це питання на засіданні 20 листопада. «Я очікую, що міністри обговорять це питання», - сказав він.

Як відомо, Росія затримала українські військові катери «Нікополь», «Бердянськ» і буксир «Яни Капу» з українськими моряками 25 листопада 2018 року. 24 українські моряки були заарештовані за звинуваченням в «незаконному перетині кордону РФ», троє з них зазнали поранень.

25 травня Міжнародний трибунал з морського права зобов'язав Росію негайно повернути під контроль України «Нікополь», «Бердянськ» і «Яни Капу», а також 24 членів їх екіпажів.

7 вересня поточного року Україна та Росія провели обмін утримуваними особами за формулою «35 на 35». До України повернулися 24 моряки і ще 11 осіб, які були за різних років засуджені російськими судами.

У понеділок, 18 листопада, передача українській стороні трьох кораблів ВМФ, захоплених у районі Керченської протоки, відбулася.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: