Курс на укріплення: чого чекати від гривні напередодні новорічних свят?

Читать на русском
Олександр Радчукполітолог

Починаючи з літа поточного року національна валюта не припиняє дивувати рекордами зміцнення. Навіть фактор президентських, а потім і дострокових парламентських виборів, не похитнув впевнену ходу гривні до посилення.

Ще на початку вересня у проєкті держбюджету на 2020 рік всі прогнози розраховувалися за курсом 28,2 гривні за долар. Проте вже у листопаді цифра змінилася і середній курс гривні до долара в 2020 році вже закладається на рівні 27 гривень. На поточний рік Кабмін Володимира Гройсмана закладав середньорічний курс на рівні 29,4 гривні за долар. Проте цей рівень так і не був подоланий – уряд даремно перестрахувався.

Цікаво, що разом із нинішнім урядом у перспективах посилення гривні не сумніваються навіть міжнародні експерти. Зокрема, МВФ оновив прогноз курсу нацвалюти убік укріплення гривні. Прогнозується, що за підсумками цього року долар у середньому коштуватиме 26,75 гривні, в наступному – 27,72 гривні, а у 2021-му – 28,7 гривні.

Аналітики JP Morgan прогнозують незначне знецінення гривні до кінця 2019 року – до 25 гривень за долар. Як і експерти в МВФ, вони прогнозують поступове знецінення української валюти вже у першому кварталі 2020 року до рівня 25,5 гривні за долар, у другому – до 26,3 гривні, у третьому кварталі – до 27 гривень. Загалом прогнози цілком збігаються із запланованими цифрами у державному бюджеті.

Яким курс буде до кінця цього року та в перший його місяць – традиційно «святковий» січень? І чи варто очікувати несподіванок?

Низка сприятливих компонентів

Низка фінансових аналітиків припускають, що гривня у найближчі тижні може ще більше укріпитися і подолати психологічну позначку нижче 24 гривень за долар. На такому рівні востаннє курс національної валюти було зафіксовано у 2016 році. Проте поки що гривня тримається в межах коридору 24,15 – 24,25 і, cхоже, на цих позначках почувається досить комфортно.

Як змінювався курс гривні до долара на початку осені за останні 5 роківВперше за п’ять років українська валюта зміцнилася протягом літа та початку осені на 6,5%. Які коливання курсу валют були зафіксовані влітку 2014-2019 років.

Вже традиційно за останні пів року сильний рівень підтримання гривні гарантують систематичні успішні продажі державних облігацій внутрішньої позики (ОВДП). В листопаді Мінфін вдало розмістив 3-річні та 4-річні облігації, а у вересні продажі ОВДП принесли майже 13 мільярдів гривень до держбюджету. Інвесторів цікавлять передусім високі відсотки та короткі строки розміщення. І в цьому аналітики теж вбачають небезпеку. Але поки довгострокові стратегії розвитку не надто часто застосовуються та виконуються, визначальним для стабільного розвитку економіки наразі вбачається саме короткостроковий ефект.

Ще кілька позитивних факторів, які допомагають гривні зміцнюватися, – це період наповнення бюджету податками. Саме до 19 листопада підприємці мали закрити свої зобов’язання і заплатити гроші до державного бюджету.

Так само стабільно високим залишається рівень переказів валюти українськими трудовими мігрантами з-за кордону. Обсяги грошових переказів за перше півріччя 2019 року склали 5,54 мільярда доларів. У Нацбанку прогнозували, що в поточному році вони складуть щонайменше 12,6 мільярдів доларів.

Сам НБУ також почувається впевнено. Наприкінці цього року було знижено облікову ставку, а регулятор послідовно скуповує відносно дешеву валюту на міжбанку для поповнення резервів.

Як довго гривня триматиме позиції?

Загалом у більшості учасників вітчизняного валютного ринку збігаються думки, що у грудні після нових вершин гривня може таки дещо ослабнути. Девальвація може посилитися вже з другої половини січня 2020 року – після тривалого періоду святкувань та ділового затишшя.

Візит місії МВФ в Україну: які питання не вирішені та що буде з кредитомМісія Міжнародного валютного фонду відновила роботу в Україні у четвер, 14 листопада. Про те, які питання залишаються невирішеними, поговорили з експертами.

Представники бізнес-спільнот очікують поступового ослаблення гривні протягом всього 2020 року. У своїх кошторисах підприємці орієнтуються на цифру у 28 гривень за долар. Щоправда, бізнес завжди закладає ризики наперед.

Загалом експерти радять українцям звернути увагу на інші способи інвестування – не лише у долар та євро, але й у гривневі депозити та ОВДП (щоправда, «поріг» інвестицій у державні папери починається із суми в 1 мільйон гривень). Вочевидь, традиційний «зелений» під матрацами вже не є панацеєю захисту своїх збережень від знецінення. Тож, варто детальніше замислитися над стратегіями інвестування.

Фактор політичних гойдалок

Хоча політичні події в 2019 році не стали визначальними для курсу гривні, в наступному році обставини можуть змінитися. Справа в тому, що після докорінної зміни політичного порядку денного зросли й позитивні очікування громадян, бізнесу та інвесторів на позитивні зміни в економіці.

НБУ вводить у обіг банкноту в 1000 грн. Чи вплине це на курс та інфляцію?25 жовтня 2019 року в готівковому обігу з'явиться банкнота нового найвищого номіналу – 1000 гривень.

Втім, невідповідність реалій очікуванням – особливо у сфері розвитку економіки та зростання ВВП – можуть швидко вичерпати людський кредит довіри. А з ним – і подальше укріплення курсу національної валюти.

Наступного року політологи радять звернути увагу на кілька основних політичних ризиків. По-перше, це висока ймовірність відставки уряду Олексія Гончарука або суттєві ротації міністрів. По-друге, це слабка, але все-таки ймовірність проведення дострокових парламентських виборів, які цілком можуть бути призначені із плановими місцевими виборами на осінь 2020 року.

Нарешті, суттєвим тригером може стати невирішеність чи ескалація конфлікту на Донбасі –інвестори, особливо іноземні, потребують бодай якоїсь визначеності із цим питанням. Особливо, коли йтиметься про довгоочікуваний запуск ринку землі.

Олександр Радчук, спеціально для «Слово і Діло»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: