Візит місії МВФ в Україну: які питання не вирішені та що буде з кредитом

Читать на русском
Ярослав Жалілоекономіст

Наразі Україна не має гострої та термінової потреби в залученні кредиту МВФ. Таку думку в коментарі «Слово і Діло» озвучив президент Центру антикризових досліджень Ярослав Жаліло.

Економіст припустив, що під час переговорів з представниками МВФ можуть порушувати питання, які пов'язані з оздоровленням банківської системи. За його словами, зависла значна частина непрацюючих кредитів, зокрема щодо ПриватБанку. МВФ стурбований подальшою долею цих кредитів, банку, зазначив він.

Жаліло не виключив, що в МВФ захочуть прояснити ситуацію з цього питання.

За його словами, можливо, йтиметься про ринок землі.

«Це не пряма функція Фонду, але в рамках загальної програми реформ вони можуть приєднатися», – уточнив Ярослав Жаліло.

Економіст додав, що також є перелік технічних питань, які стосуються прозорості банківської інформації тощо.

«Вочевидь, будуть питання щодо антикорупційної політики. Фонд надає Україні кошти і повинен бути впевнений, що гроші використають за цільовим призначенням. Антикорупційні реформи завжди були серед індикаторів, які розглядалися МВФ», – прокоментував Жаліло.

МВФ та Україна: історія співпраці з 1994 рокуСпівпраця з Міжнародним валютним фондом почалася практично на зорі незалежності України й включає шість етапів.

На його погляд, немає однозначної впевненості в тому, що до кінця року Міжнародний валютний Фонд надасть Україні гроші.

Жаліло звернув увагу, що коли Україна гостро потребувала фінансування, Фонд «закривав очі» на недосконале виконання якихось зобов'язань. Економіст зазначив, що наразі спостерігається певна стабілізація гривні, НБУ наповнює золотовалютні резерви.

«Забезпечити обслуговування наших зобов'язань ми в змозі й без термінового залучення грошей МВФ. Фонд бачить, що гострої необхідності в коштах поки немає, а значить, є можливість натиснути на Україну, щоб ми все-таки дотримувалися зобов'язань», – пояснив Жаліло.

Економіст уточнив, що також важливо врахувати фактор зміни керівництва МВФ. У цьому форматі можуть апелювати, що новому керівництву потрібно розібратися в ситуації.

«Зміни, які відбуваються в рамках Фонду, можуть також впливати на ухвалення рішень», – констатував Ярослав Жаліло.

Раніше в ЗМІ з'явилася інформація, що МВФ відклав транш для України, оскільки його члени, побоюються, що президент Володимир Зеленський не поверне виведених з українських банків активів. Прем'єр-міністр Олексій Гончарук цю інформацію спростував.

Скільки коштів Україна отримала від МВФ за період незалежності – на інфографіці.

Також пропонуємо згадати, яким був курс долара, ціни на продукти та основні економічні показники на момент обрання Зеленського президентом.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: