Долар подешевшав майже до 24 грн. Що відбувається з курсом?

Читать на русском
Євген Невмержицькийекономічний експерт

Курс гривні далі може зміцнитися. Можливість маніпуляцій закладено в бюджеті, де курс визначений на рівні $28,2 грн. НБУ разом з Кабміном можуть штучно послабити гривню, виконавши бюджет.

Таку думку в коментарі «Слово і Діло» озвучив кандидат економічних наук Євген Невмержицький.

«НБУ заявляє про те, що на курс впливають ринкові механізми, але курс зміцнюється вручну шляхом валютних інтервенцій», – констатував економіст.

За його словами, з економічної точки зору є всі підстави для послаблення курсу гривні, оскільки у НБУ дуже висока потреба на валюту.

Як змінювався курс гривні до долара на початку осені за останні 5 роківВперше за п’ять років українська валюта зміцнилася протягом літа та початку осені на 6,5%. Які коливання курсу валют були зафіксовані влітку 2014-2019 років.

На цей рік припадають пікові навантаження на обслуговування міжнародних позик, що має сприяти ослабленню гривні, уточнив він.

«Відбувається протилежна ситуація. Борг обслуговується нормально, НБУ купує долари на міжбанку, гривня безпрецедентно зміцнюється. В який спосіб? ОВДП, облікова ставка та інтервенції. Позитивно зіграло й те, що сталася валютна лібералізація. Операції стали більш вільними, виведення капіталу спрощено, дозволено відкривати рахунки за кордоном – все це працює і побічно сприяє зміцненню курсу», – прокоментував Невмержицький.

Водночас експерт пояснив, що з економічної точки зору сильне зміцнення курсу має негативні наслідки. Він вказав, що має місце дефіцит нацвалюти, зацікавленість в експорті зменшується.

З іншого боку, в українських реаліях ми бачимо, що зростають доходи бюджетного сектора, уточнив економіст.

На його погляд, цілком ймовірно, що тенденція зміцнення курсу триватиме далі.

«Як правило, якщо якийсь актив тривалий час зростає, то виникає спекулятивний інтерес. Тобто зацікавленість іноземних інвесторів збільшується, є сенс вкладати в гривневі цінні папери з розрахунком навіть на спекулятивний ефект», – констатував Невмержицький.

Експерт наголосив, що якщо економіка України витримала падіння вдвічі шляхом штучної девальвації, то цілком реально, що курс може опуститися нижче 24 гривень за долар.

За словами економіста, в даному питанні відіграють роль винятково суб'єктивні аспекти.

«До кінця року курс може зміцнитися навіть до 22 гривень за долар, якщо ця тенденція продовжиться. Але прогнозувати з економічної точки зору неможливо. Курс регулюють вручну», – резюмував Євген Невмержицький.

У четвер, 26 вересня, американська валюта наблизилася до 24 гривень, курс установлено на позначці - 24,12 грн. Це найнижчий за останні три роки показник. Станом на 27 вересня долар подорожчав на 7 копійок.

Як змінювався курс гривні до долара на початку осені за останні 5 років – на інфографіці.

Раніше ми писали, що експерти дали оптимістичний прогноз за основними економічними показниками в Україні на найближчі чотири роки.

Також «Слово і Діло» проаналізувало сезонні коливання курсу долара до гривні за останні 10 років.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: