НБУ вводить у обіг банкноту в 1000 грн. Чи вплине це на курс та інфляцію?

Читать на русском
Ерік Найманфінансовий аналітик
Євген Невмержицькийекономічний експерт

25 жовтня 2019 року в готівковому обігу з'явиться банкнота нового найвищого номіналу – 1000 гривень. Востаннє Національний банк вводив у обіг новий номінал 13 років тому, в 2006 році. Це була банкнота номіналом 500 гривень. Тоді середньомісячна заробітна плата становила близько 1000 гривень і розмінювалася двома банкнотами найвищого номіналу. «Відтоді багато чого змінилося. Зросли доходи українців, середньомісячна заробітна плата в Україні за цей час виросла майже в 10 разів», – пояснив глава Нацбанку Яків Смолій. У НБУ вважають, що наявність банкноти номіналом 1000 гривень дасть можливість економити на транспортуванні та зберіганні банкнот.

Керуючий партнер компанії Capital Times Ерік Найман констатував, що введення в обіг банкноти номіналом 1000 грн, дійсно, необхідно.

При цьому, за його словами, нова купюра не вплине на макроекономічні показники.

«Трохи знизяться витрати НБУ, кілька десятків мільйонів гривень на рік на цьому заощадять. Жодного впливу на курс валют або інфляцію випуск банкноти не буде чинити», – підкреслив Найман.

Він пояснив, що на курс та інфляцію впливають зовсім інші чинники, а рішення випускати банкноту в 1000 гривень потрібно для зручності розрахунків.

«У клієнтів і комерційних банків є запит на купюру великого номіналу. Нацбанк реагує на це. Потрібно розуміти, що за сьогоднішнім курсом 500 гривень – це еквівалент 20 доларів. Тобто це дуже маленька величина», – пояснив Найман.

Народний бюджет: як змінилися доходи та витрати українців за останні 5 роківЯк змінювалися зарплати та пенсії українців, наскільки подорожчав долар, а також плата за комунальні послуги і бензин з 2014 по 2019 роки.

Кандидат економічних наук Євген Невмержицький нагадав, що свого часу в Україні випускали банкноту в 200 гривень, і тоді це було більше, ніж 100 доларів. «Зараз 1000 гривень менше, ніж 100 доларів. Це не найвищий номінал для готівкової купюри», – зазначив Невмержицький.

За його словами, готівкові гривні складають незначну частину обороту грошей і практично не впливають на інфляцію.

«Так, в Україні більш високий обіг готівки, ніж у розвинених країнах. Однак, що стосується емісії НБУ, то кредитна емісія настільки перевищує емісію готівки, що це просто не порівняюється з точки зору інфляційних процесів», – підкреслив він.

Економіст пояснив, що випуск купюри у 1000 гривень не означає, що це буде інфляційна емісія, їх не будуть друкувати безконтрольно.

«Для того, щоб зрозуміти, є інфляційні аспекти чи ні, важливо те, скільки цієї купюри буде випущено», – пояснив економіст.

Також експерт уточнив, що поява в обігу 1000 гривень не призведе до падіння курсу. Тим паче НБУ веде стабілізаційну валютну політику наразі, зауважив він.

«Ми бачимо, що останнім часом НБУ застосовує свої інструменти, щоб утримувати курс. І це його головне завдання. Цим слід було займатися і в 2014 році, коли була величезна девальвація», – додав Євген Невмержицький.

Нагадаємо, з 1 жовтня монети номіналами 1, 2 і 5 копійок припинили бути засобом платежу.

Раніше «Слово і Діло» з'ясувало, як змінилися доходи і витрати українців за останні 5 років.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: