Україна проведе експертизу переданих РФ кораблів

Читать на русском
Українські кораблі Нікополь, Бердянськ та Яни Капу, які передала Росія, пройдуть ретельну перевірку і експертизу.

Українські кораблі «Нікополь», «Бердянськ» та «Яни Капу», які передала Росія, пройдуть ретельну перевірку і експертизу.

Про це йдеться в повідомленні Міністерства закордонних справ України в Facebook.

Чому Путін вирішив повернути Україні захоплені кораблі?Вранці 17 листопада українські військові кораблі покинули окуповану Керч і вийшли в Чорне море.

У МЗС підкреслили, що згідно з наказом Міжнародного трибуналу з морського права від 25 травня 2019 року Російська Федерація мала невідкладно передати кораблі Україні.

«Після ретельної перевірки і експертизи стане зрозуміло, в якому стані повернено українські кораблі чи було вилучено обладнання і документація», - йдеться в повідомленні.

Також у МЗС нагадали, що 1 квітня 2019 року Україна повідомила РФ про судову суперечку щодо порушення імунітету воєнних кораблів та членів екіпажів.

«Незважаючи на повернення моряків і кораблів, суперечка триває, сформовано арбітражний суд, і вже 21-22 листопада в Гаазі відбудуться перші процесуальні слухання, на яких будуть визначені подальші процедурні питання розгляду справи», - йдеться в повідомленні.

Як відомо, Росія затримала українські військові катери «Нікополь», «Бердянськ» і буксир «Яни Капу» з українськими моряками 25 листопада 2018 року. 24 українські моряки були заарештовані за звинуваченням в «незаконному перетині кордону РФ», троє з них зазнали поранень.

25 травня Міжнародний трибунал з морського права зобов'язав Росію негайно повернути під контроль України «Нікополь», «Бердянськ» і «Яни Капу», а також 24 членів їх екіпажів.

7 вересня поточного року Україна та Росія провели обмін утримуваними особами за формулою «35 на 35». До України повернулися 24 моряки і ще 11 осіб, які були за різних років засуджені російськими судами.

У понеділок, 18 листопада, передача українській стороні трьох кораблів ВМФ, захоплених в районі Керченської протоки, відбулася.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: