Розтрата коштів філії УЗ: суд не заарештував ексдиректора філії

Читать на русском
Антикорупційні правоохоронні органи хотіли заочно заарештувати підозрюваного у справі розтрати коштів філії УЗ.
Вищий антикорупційний судфото: «Слово і Діло»

Суд не взяв заочно під варту колишнього директора Трудівського кар'єроуправління державного підприємства «Управління промислових підприємств Державної адміністрації залізничного транспорту України» (нині виробничий підрозділ філії «Центр управління промисловістю» ПАТ «Укрзалізниця») Андрія Буслава, якого підозрюють у розтраті 1,2 млн грн підприємства.

Таке рішення 22 жовтня ухвалила слідча суддя Вищого антикорупційного суду Катерина Широка за результатами розгляду клопотання НАБУ і САП, повідомляє «Слово і Діло».

Нещодавно його та ще одну підозрювану оголосили в національний розшук. 19 серпня постановою детектива Буслава оголосили в міжнародний розшук, а матеріали направили до Робочого апарату Укрбюро Інтерполу.

Як вказують у клопотанні, детективи НАБУ 6 серпня зустрілися з Буславим у Запоріжжі для вручення йому підозри. Однак той під приводом дзвінка адвокату, відійшов від детективів і почав залишати місце зустрічі. При спробі наздогнати його детективом підозрюваний почав тікати.

За даними Державної прикордонної служби, Буслав залишив територію України в напрямку Франкфурта, Німеччина, та не повертався. Детективи мають дані про його перебування у Канаді.

Вивчивши клопотання, суддя відмовила в заочному арешті. Вона вважає, що Буслав не набув статусу підозрюваного, оскільки особисто він повідомлення про це не отримав. На думку судді, врученні підозри за місцем проживання підозрюваного можливе, якщо місце перебування останнього не встановлене. Проте, як вказували детективи, Буслав перебуває у Торонто, Канада. Також Широка вважає, що підозрюваний не перебуває у міжнародному розшуку, оскільки недостатньо лише постанови детектива про це – необхідне рішення Інтерполу.

Як відомо, за версією слідства, Буслав наприкінці 2013 - початку 2014 року, зловживаючи службовим становищем та діючи за попередньою змовою з керівником приватного товариства Ібрагімовою, зареєстрованого у Донецьку, створив видимість законних підстав реалізації щебеневої продукції на адресу приватної компанії шляхом оформлення договору поставки.

У подальшому держпідприємство відвантажило ТОВ 19 тис. 765 тонн щебеню, який залізницею експортували до РФ. Однак жодних бухгалтерських документів на підтвердження зазначених правовідносин з держпідприємством складено не було та відповідних розрахунків не проведено. Згідно з висновками судово-економічних експертиз, такими діями інтересам держпідприємства завдано 1,2 млн грн збитків.

Нагадаємо, суд дозволив НАБУ затримати розшукуваного олігарха Олексія Федоричева. Раніше детективи оголосили в розшук підозрюваного у справі Дмитра Головіна. Також НАБУ і САП оголошували в розшук його заступника.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: