Чим парламент не бордель. Колонка Леоніда Швеця

Читать на русском
Леонід Швецьполітичний оглядач

В Америці, звичної до всякого, трапився незвичайний конфлікт із сексуальним підтекстом. Висхідна політична зірка, 32-річна Кеті Хілл, яка лише в листопаді минулого року на проміжних виборах потрапила до Конгресу, заявила про те, що припиняє свою політичну кар'єру. Комітет з етики вів розслідування стосунків демократки з власним помічником, а в бульварній пресі з'явилися її інтимні фотографії та листування відповідної тематики зі співробітницею.

Спочатку Хілл пручалася, заявляючи, що у неї нічого не було з помічником, що це злі наклепи з боку політичних опонентів і чоловіка, з яким вона вже не живе. Справа в тому, що з помічником у законодательниці, дійсно, нічого не може бути згідно з нещодавно запровадженими правилами, які захищають співробітників апарату Конгресу від домагань особи, наділеної владою. Варіанти, коли помічник або помічниця залицяється до народного обранця/обраниці, не розглядалися як високої вірогідності.

А зі співробітницею – так, була справа, зізналася Кеті, але ще на етапі виборчої кампанії, тому не враховується. Але трохи, буквально тиждень, поміркувавши, написала у Твіттері, що йде з Конгресу, тому що «так буде краще для виборців і для країни».

Синдром груп впливу: як довго проіснує моноліт «Слуги народу»Як довго Володимиру Зеленському вдасться зберігати політичний вплив на парламентську команду своїх соратників? Чи спрацюють креативні кроки у збереженні монобільшості «Слуги народу» – прогнозував політолог Олександр Радчук.

Втрата для демократів чимала. Завзята у своїй надпрогресивності Кеті Хілл вибила з округу досвідченого республіканця Стіва Найта, який зміг перед цим утриматися два терміни, хоча в Каліфорнії в інших республіканців все погано. Її виборчу компанію визнали зразковою для покоління міленіалів і зняли про неї цілий документальний серіал на HBO. Підтримати майбутнє обличчя Демократичної партії на округ приїжджав сам Барак Обама. І ось Хілл провалилася під тягарем особистої виняткової прогресивності. Хоча, можливо, і поквапилася. Трамп з його численними сексуальними аферами не дуже з приводу їх викриттів «грузився», і зюські вам! При молодій дружині, з якою у нього більш-менш спільне проживання.

Ми геть не знаємо, яка ситуація зі спільним проживанням у Богдана Яременка, листування якого з дамою, яка торгує своїми принадами, зняли журналісти в залі сесійних засідань. Можливо, така кількість варіянтів, що й голова закрутиться навіть у незакомплексованої Кеті Хілл і, наприклад, заява депутата, що дружина в курсі, може виявитися повною правдою. Не кажучи вже про те, що голова парламентського комітету з міжнародної політики і міжпарламентського співробітництва міг просто в такому незвичайному режимі відпрацьовувати прийоми ефективного налагодження співпраці з прогресивними парламентаріями інших країн, обіцяв сфотографувати і показати їм свій видатний законопроект.

І в цілому наплювати, що робить Богдан Яременко в ліжку і з ким, аби за взаємною згодою і в рамках Кримінального кодексу. У нашому суспільстві не прийнято перетворювати у велику проблему подібні історії, і рішення Кеті Хілл – нашим депутатам геть не приклад. А ось, що вбиває, то це якась непробивна нездатність до навчання державного чолов'яги, якого розриває гормональними пристрастями при виконанні парламентських обов'язків. Вже неодноразово ловили народних депутатів на репутаційно-вбивчому листуванні, що навіть ручні мавпочки, якби їх проносили до сесійної зали, напевно, зрозуміли би не робити нічого зайвого під камерами, спрямованими на них з балкона для преси. Богдан Яременко – не мавпочка, не збагнув, і довелося нести якусь маячню про те, що він спеціально провокував журналістів.

Відомий вислів говорить, що є бордель і є синагога, і те, і інше по-своєму корисні заклади, проблеми трапляються, коли їх плутають і поводяться в синагозі, як в борделі, або навпаки. Краще б наші законодавці розрізняли парламент із борделем. Але зовсім непробачно, коли вони просто не розуміють. Хтивість більш пробачна, ніж тупість.

Леонід Швець, спеціально для «Слово і Діло»

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: