Рада підтримала законопроект про доступ адвоката до підзахисного

Читать на русском
Народні обранці підтримали за основу законопроект № 2063 про доступ захисника до підозрюваного, обвинуваченого або засудженого.

Народні обранці підтримали за основу законопроект № 2063 про доступ захисника до підозрюваного, обвинуваченого або засудженого.

За проголосували 332 нардепа під час пленарного засідання у вівторок, 29 жовтня.

Погоджувальна рада: за що фракції і група готові голосувати 29 жовтня – 1 листопадаВерховна рада на цьому тижні, зокрема, розгляне законопроект про покарання за кнопкодавство.

Законопроект надає можливість прямого доступу підозрюваного, обвинуваченого або засудженого до захисника в робочі, вихідні, святкові та неробочі дні. Передбачається, що засуджений має право на правову допомогу і конфіденційні консультації з адвокатом або іншим законним представником - у тому числі якщо знаходиться на лікуванні або в карцері. Аудіо/відеозапис зустрічі, присутність сторонніх осіб можлива виключно за письмовою згодою засудженого і адвоката.

Уточнюється, що людина має право на необмежені за часом і кількістю зустрічі з захисником - в робочі та святкові дні в будь-який час із 7:00 до 20:00.

Якщо про зустріч просить адвокат, а підзахисний відмовляється, їхню зустріч все одно мають організувати, щоб підзахисний особисто і безпосередньо повідомив адвокату про свою позицію - тільки тоді зустріч припиняється.

Відмова у письмовій формі засудженого від зустрічі з адвокатом не рахується підставою для відмови у зустрічі.

Згідно із законопроектом, захисника повинні належним чином інформувати про зміну правового, процесуального статусу підзахисного, зміну його місця перебування. Крім того, адвоката мають допускати до підзахисного на будь-якій стадії кримінального судочинства, виконання покарання.

Раніше закон про отримання добровольцями статусу УБД прийняли в першому читанні.

Також нагадаємо, був опублікований закон про позбавлення нардепів виплат за прогули.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: