Погоджувальна рада: за що фракції і група готові голосувати 29 жовтня – 1 листопада

Читать на русском

Верховна рада на цьому тижні знову буде покращувати свою дисципліну – на черзі ухвалення закону про покарання за «кнопкодавство». Крім того, парламент продовжує відходити від роботи у «турборежимі» і готовий до розгляду ініціатив опозиційних сил. Про що ще говорили сьогодні на Погоджувальній раді, розбиралося «Слово і Діло».

Спікер парламенту Дмитро Разумков повідомив, що в порядку денному цього тижня, зокрема, закон про покарання за «кнопкодавство», закон про соціальні гарантії і статус бійців добровольчих батальйонів. Крім того, депутати розглядатимуть закони про деофшоризацію, а в п'ятницю в рамках години запитань до уряду виступить міністр з розвитку громад і територій Альона Бабак.

«Дозвольте висловити надію, що цей тиждень пройде у нас дуже плідно. І ми бачимо, як і обіцяли, ми завершуємо режим, який називався «турбо». Ми вкладаємо ті законопроектні ініціативи, які вносяться і опозиційними партіями, ми готові до їх розгляду в нормальній дискусії», – додав віцеспікер Руслан Стефанчук.

У «Слузі народу» на Погоджувальній раді засудили і навіть попросили правоохоронні органи розібратися у висловлюваннях нардепа від «Європейської солідарності» Софії Федини щодо діалогу президента Володимира Зеленського з представниками ветеранського руху. Нагадаємо, Федина сказала: «Товариш президент, таке враження, думає, що він безсмертний... Там випадково може вибухнути граната, там обстріли бувають випадково». Олександр Корнієнко заявив, що це є неприпустимим.

Також «слуги народу» виступають за створення тимчасової слідчої комісії з питань розслідування вибухів на складах боєприпасів в 2014-2018 роках.

Деякі політичні сили – «Батьківщина» і «За майбутнє» – знову висловилися проти запровадження ринку сільськогосподарської землі. «72% території України! Війна не потрібна, потрібно просто ухвалити такий закон і продати транснаціональним корпораціям територію України. Крапка. Усе. І тому наша фракція вимагає припинити це негайно, в тому числі і таємні засідання аграрного комітету, ухвалити закон про продовження мораторію на 5 років і почати розвивати власне фермерство і особисте мале і середнє сільгоспвиробництво», – заявила Юлія Тимошенко.

Крім цього, Тимошенко розкритикувала кілька законів: про концесію, про анбандлінг і закон, який скасовує перелік об'єктів держвласності, що не підлягають приватизації.

У «Опозиційній платформі – За життя» закликали ухвалити постанову про підтримку Верховною радою розведення військ на Донбасі. Також Юрій Бойко заявив, що так і не почув від Кабміну позицію щодо тарифної політики на опалювальний сезон. І Бойко знову повторив свою тезу про те, що питання з відкриттям ринку землі потрібно вирішувати на референдумі.

«Європейська солідарність» була шокована деякими цифрами в проєкті бюджету-2020. «Вперше за 5 років в наступному бюджеті не передбачено жодної копійки на підвищення зарплат нашим військовослужбовцям та нашим військовим медикам на передовій. Ця історія абсолюто шокує», – заявила Ірина Геращенко. Також фракція запропонувала ухвалити звернення до НАТО, щоб підтвердити наміри України щодо вступу в Альянс.

У п'ятницю в Раді виступив міністр з розвитку громад, водночас фракція «Голос» хотіла б заслухати міністра охорони здоров'я Зоряну Скалецьку.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, як Верховна рада провела пленарний тиждень 15-18 жовтня.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: