Рада ухвалила закон про анбандлінг за основу

Читать на русском
У п'ятницю, 18 жовтня, парламент підтримав за основу в першому читанні законопроект №2239-1 Про внесення змін до деяких законів України у зв'язку з відділенням діяльності з транспортування природного газу.

У п'ятницю, 18 жовтня, парламент підтримав за основу в першому читанні законопроект №2239-1 «Про внесення змін до деяких законів України у зв'язку з відділенням діяльності з транспортування природного газу».

Газові перемовини: чи прийнятний річний контракт з РФПрезидент РФ Володимир Путін 2 жовтня заявив, що Росія готова на рік продовжити транзит газу територією України.

Про це інформує сайт ВР.

Проєкт закону підтримали 286 нардепів.

Нагадаємо, в Раді зареєстрували законопроект про відділення ГТС від «Нафтогазу».

Раніше стало відомо, що група «Нафтогаз» і «Оператор ГТС України» роблять все можливе, щоб завершити анбандлінг своєчасно, тобто до 1 січня 2020 року. Коболєв підкреслив, що з огляду на стислі терміни, які залишаються до 1 січня 2020 року, коли має завершитися виділення незалежного оператора ГТС, група «Нафтогаз» звернулася до НКРЕКП і Секретаріат Енергетичного співтовариства з проханням про паралельну сертифікацію.

Як відомо, в травні уряд затвердив модель проведення анбандлінгу «Нафтогазу» - створення незалежного оператора газотранспортної системи (ГТС) - по моделі Оwnership Unbundling (OU), на якій наполягав тодішній прем'єрміністр Володимир Гройсман, тобто виведення оператора і ГТС за межі групи.

Затверджена Кабміном модель анбандлінга «Нафтогазу» дозволяє створити незалежного оператора ГТС відповідно до вимог європейського законодавства.

Згідно з рішенням уряду, ВАТ «Магістральні газопроводи України» (МГУ) викупить ОГТСУ і з 1 січня самостійно управлятиме новим оператором. Одночасно з переходом ОГТСУ у власність МГУ, держава передасть газотранспортну систему в управління нового оператора. Самі ж МГУ уряд вже передав до управління Міністерства фінансів України.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: