Розкол у «Слузі народу»: скільки протримається монолітність партії

Читать на русском
Олексій Якубінполітолог

Монолітність партії «Слуги народу» закінчиться тої миті, коли обрушиться рейтинг президента України Володимира Зеленського.

Таку точку зору в коментарі «Слово і Діло» висловив політолог Олексій Якубін.

На його думку, різні групи впливу, які є в партії «Слуга народу», починаючи від групи Пінчука та закінчуючи групою Коломойського, дедалі більше викристалізовуються.

Експерт зазначив, що частіше почали з'являтися законопроекти-«лакмусові папірці». Зокрема, законопроекти у фінансовому секторі, зміни в системі оподаткування, відновлення імпорту електроенергії.

«Це свідчить про те, що різні групи впливу яскравіше починають демонструвати себе. Адже більшість із них робили все, щоб їх лояльні групи саме для цього опинилися в парламенті», – акцентував Якубін.

До того ж, на порядку бюджетні питання, а це завжди поділ великого пирога, додав експерт.

Він звернув увагу, що незважаючи на суперечливі рішення, призначення та розбіжності в «Слузі народу», рейтинг президента все одно високий.

Корупційний скандал у Раді: хто з нардепів вже пройшов або погодився пройти поліграфКорупційний скандал у Раді набирає обертів, тепер народні депутати проходять перевірку на поліграфі.

Політолог припустив, що доти, поки рейтинг президента України Володимира Зеленського залишатиметься високим, «слуги народу» будуть триматися разом.

«Проблеми почнуться тоді, коли у владі в цілому почне падати рейтинг. Якщо так трапиться, що рейтинг опуститься до 20%, ось тоді ми побачимо спроби різних груп відокремитися. Монолітність буде доти, доки буде рейтинг», – зауважив Якубін.

На думку політолога, те, як довго протримається рейтинг Зеленського, залежить від рішень влади, ОПУ, безпосередньо президента.

Експерт уточнив, що в суспільстві є дуже чіткий запит на мир, хвилюють соціально-економічні проблеми, гостро стоїть питання тарифів, суперечливим залишається земельне питання.

«У ситуації з ринком землі чітко видно, як ОПУ намагається не робити різких рухів. Адже спочатку була категорична позиція – відразу відкриваємо ринок землі, а зараз Зеленський демонстративно готовий консультуватися з фермерськими організаціями і розглядати різні моделі», – зазначив Якубін.

На його думку, Зеленський намагається реагувати на громадську думку, щоб утримати рейтинг. Але не виключено, що Зеленський буде готовий змінювати «попутників».

«Якщо до кінця року Кабмін не зможе працювати на збільшення довіри, можливі кадрові перестановки. Здається, що Зеленський до цього готовий. Можливо, навіть попередив ключових гравців, щоб вони розуміли: зараз вони використовують його капітал довіри, але вічно паразитувати на ньому не зможуть. Тобто є часові рамки, щоб встигнути показати ефект», – прокоментував Олексій Якубін.

Відзначимо, глава фракції «Слуга народу» Давид Арахамія заперечує існування розколу в партії. Але раніше Дубінський і Арахамія влаштували словесну перепалку в мережі Facebook у зв'язку з початком розслідування САП можливого отримання хабарів нардепами, які входять до парламентського комітету з фінансів, податкової та митної політики.

Хто з нардепів вже пройшов або погодився пройти поліграф – дивіться тут.

Також «Слово і Діло» з'ясувало, як Володимир Зеленський і Офіс президента виконували обіцянки протягом п'ятого місяця при владі. Докладний огляд – в нашому дайджесті.

Нагадаємо, Кабмін Гончарука за перший місяць роботи дав понад 180 обіцянок.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: