У США просять внести «Азов» до списку терористів. З чим це пов'язано та чим загрожує?

Читать на русском
Сергій Грабськийвійськовий експерт
Микола Сунгуровськийдиректор військових програм

Полк «Азов» не зможуть прирівняти до терористичних організацій, але тривожні сигнали про те, що військову допомогу Україні все-таки скоротять, вже є.

Таку точку зору в коментарі «Слово і Діло» висловив голова Ради Всеукраїнського об'єднання «Союз учасників миротворчих операцій» Сергій Грабський.

На думку експерта, мотиви у конгресменів США можуть бути абсолютно різними. Є версія, що в такий спосіб хочуть влучити не по полку «Азов», а по позиціях міністра внутрішніх справ Арсена Авакова.

Фахівець акцентував, що полк «Азов» не є окремою добровольчою структурою, це цілком нормальний підрозділ в складі Нацгвардії.

«Тоді, виходить, всю Національну гвардію вважати терористичною організацією?» – поцікавився експерт.

Він звернув увагу, що в заяві конгресмени США пов'язують «Азов» з терактом в місті Крайстчерч Нової Зеландії, який стався в березні цього року. Однак із таким же успіхом можна прив'язати морську піхоту США до якогось терористичного акту, якщо хтось із колишніх морських піхотинців вчинив десь терористичний акт, акцентував Грабський.

США за п'ять років надали Україні військову допомогу на 447 млн доларівСША за п'ять років виділили країнам світу 36,4 млрд доларів військової допомоги. З них 447 млн – для України.

«Навіть гіпотетично, щоб прив'язати «Азов» до якогось терористичного акту, то, по-перше, потрібно мати висновки якоїсь справи, яка ведеться за таким актом. По-друге, потрібно визначити осіб, які гіпотетично причетні до цього акту. Тільки потім можна розглядати організації, які могли бути задіяні», – уточнив Грабський.

Він висловив сумніви, що полк «Азов» реально визнають терористичною організацією. Однак, на його погляд, в американському істеблішменті пролунав дуже сумний сигнал для нас про те, що переглядаються позиції щодо конфліктуючих сторін у російсько-українській війні, зауважив співрозмовник.

На його погляд, з'являються окремі дзвіночки, які говорять про те, що США не будуть розглядати Україну, як пріоритетний напрямок.

Експерт не виключив, що ситуація може відбитися на військовій допомозі, хоча питання суперечливе.

«Це не прерогатива окремого конгресмена – ухвалювати рішення про виділення фінансової допомоги. Це державні рішення, які проходять багато інстанцій, обговорень. Але, з іншого боку, чи можливе загальне номінальне скорочення кількості грошей? Так, мабуть. Допомогу скоротять, якщо втратять «апетит» до України», – прокоментував Сергій Грабський.

Директор військових програм Центру Разумкова Микола Сунгуровський критично оцінив наміри конгресменів США та припустив, що ініціатива пов'язана з РФ.

Він додав, що подібна ініціатива від США виходить вже не вперше.

«Це, вочевидь, антиукраїнська ініціатива. Визнання полку «Азов» терористичною організацією – ініціатива або РФ, або «корисних ідіотів», які стоять на службі в Росії. У Конгресі США їх вистачає. На практиці нічого не вийде», – констатував Сунгуровський.

Як з'ясувало «Слово і Діло», США за п'ять років надали Україні військову допомогу на 447 млн ​​доларів.

Раніше повідомлялося про те, що 92% всієї військово-технічної допомоги, яку Україна отримала з 2014 року, надійшло саме зі Сполучених Штатів.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: