Подвійне громадянство в Україні: як політики обіцяють боротися з порушенням

Читать на русском
Слово і Діло аналізувало, як українські політики готові боротися з подвійним громадянством серед колег і чиновників.

Кабінет міністрів України сьогодні звільнив Романа Насірова з посади голови Державної фіскальної служби. Причиною звільнення чиновника стала наявність у нього подвійного громадянства: в посольстві Великої Британії днями повідомили, що Насірова має паспорт цієї держави.

Це вже не перший інцидент з наявністю подвійного громадянства в українських чиновників. Раніше народний депутат Андрій Артеменко був позбавлений громадянства України через те, що в нього є канадський паспорт. Як українські політики обіцяють боротися з цією проблемою – в матеріалі «Слова і Діла».

У березні минулого року президент України Петро Порошенко вніс до парламенту законопроект, який передбачає позбавлення громадянства України за наявність паспорта іншої держави.

«Законопроект стосується вирішення питання з подвійним громадянством. Цим законом буде встановлено, що особа, яка добровільно набула громадянство іноземної держави, буде вважатися такою, що потрапляє під дію вимоги про припинення українського громадянства», – сказав на той момент представник президента у Верховній Раді Артур Герасимов.

Підтримати цей законопроект обіцяла фракція «Блоку Петра Порошненко». Про це заявив нардеп Сергій Березенко. Олег Ляшко заявив, що його фракція підтримає документ, якщо відповідальність за подвійне громадянство поширюватиметься не на всіх громадян, а на тих, хто виконує функції держави.

До цього Радикальна партія, згідно з обіцянкою Ляшка, зареєструвала в Раді законопроект про позбавлення мандатів народних депутатів із подвійним громадянством. Крім того, документ пропонує звільнити з державної служби тих чиновників, які приховали факт подвійного громадянства або громадянства іншої країни. Також відповідні порушення будуть служити підставою для позбавлення українського громадянства й тюремного ув'язнення терміном до 5 років.

Нардеп від «Батьківщини» Юрій Одарченко заявляв, що фракція підтримає ідею притягати до відповідальності за подвійне громадянство чиновників вищого рангу.

В «Опозиційному блоці» також заявляли про готовність підтримати скасування подвійного громадянства. Фракція навіть подала до Ради альтернативний президентському законопроект. Голова фракції Юрій Бойко в травні минулого року повідомив, що «Опоблок» проголосує за закон, який зобов'яже чиновників і депутатів мати лише українське громадянство.

Нардеп Дмитро Добродомов обіцяв вимагати позбавлення мандата й посади кожного, хто має подвійне громадянство. У червні 2017 року парламенті був зареєстрований проект закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо громадянства осіб, яким наданий допуск до державної таємниці, а також осіб, які претендують на обійняття або займають посади в органах державної влади або органах місцевого самоврядування», одним із його ініціаторів виступив Добродомов.

Цікавий інцидент стався з нардепом Віктором Балогою. Він обіцяв принести на ефір із журналісткою Наталією Влащенко десяток паспортів закарпатців, які мають подвійне громадянство. Однак депутат свою обіцянку так і не виконав, ефір пройшов без згадок теми подвійного громадянства.

Нагадаємо, Державна міграційна служба почала перевірку всіх людей, які отримали українське громадянство за роки незалежності України.

Олександра Худякова, спеціально для «Слова і Діла»

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: