Складнощі кредитування: від чого залежатиме нова програма з МВФ

Читать на русском
Володимир Сіденкоекономічний експерт
Ілля НесходовськийЕксперт «Реанімаційного пакету реформ»

Переговори з МВФ не варто вести поспіхом. Краще добре обдумати всі «за» і «проти». Кредит та нова програма нам не потрібні будь-якою ціною.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт економічних програм Центру Разумкова Володимир Сіденко.

На думку експерта, те, яким буде пакет умов МВФ до України для отримання нового кредиту, багато в чому залежатиме не тільки від наших взаємин з Фондом, а й від розвитку подій в економічному світі загалом.

Економіст зазначив, що МВФ зараз зіткнувся з серйозним викликом через зміну влади в Аргентині – найбільшим позичальником.

Він припустив, що це може позначитися на відносинах України та кредиторів через зміну позиції МВФ.

До того ж, окремі події в Україні також будуть впливати, зазначив він.

Відносно рекомендацій до України експерт нагадав, що кредитори виступають за впровадження відкритого ринку землі, що в суспільстві викликає опір.

«Ще одна вимога МВФ пов'язана з так званою ринковою ціною на енергоносії в Україні. Дане питання також суперечливе, тому що у нас чомусь ціни весь час змінюються тільки в одну сторону – зростання. Якщо їх трохи знизив минулий уряд, кредитори відразу висловили обурення», – розповів Сіденко.

На його погляд, у низці питань з МВФ є серйозні розбіжності.

МВФ та Україна: історія співпраці з 1994 рокуСпівпраця з Міжнародним валютним фондом почалася практично на зорі незалежності України й включає шість етапів.

Економіст наголосив, що на сьогодні поспішати укладати нову програму з МВФ не варто. Тим більше стан золотовалютних резервів достатній, щоб погасити якісь прогнозовані коливання, уточнив він.

«Інша справа, якщо відбудуться серйозні збої в світовій економіці. Для цього є передумови. Один тільки фактор американо-китайських відносин відіграє величезну роль. В такому разі навряд чи нам і кредит МВФ допоможе», – констатував Володимир Сіденко.

Директор Інституту соціально-економічної трансформації Ілля Несходовський висловив сумнів, що нову програму пропишуть на 5 років, найімовірніше, на 2 роки. Економіст позначив, що основний орієнтир для МВФ – ухвалення реалістичного Держбюджету-2020.

Також, на його думку, серед вимог буде повноцінний запуск ВАКС і конкретні результати його роботи. На погляд фахівця, питання ефективної боротьби з корупцією – одне з першочергових.

«Серед рекомендацій кредиторів – реформа податкової та митної служб, а запуск ринку землі був ще в попередніх програмах», – розповів він.

Також експерт зазначив, що кредитори хочуть бачити реформу Нацбанку в питанні валютної лібералізації, зміни в банківській системі, в частині зменшення кількості ризикових кредитів.

Як повідомлялося, Україна остаточно погасила кредити Міжнародного валютного фонду (МВФ) за програмою stand-by 2014 року. Фінальні платежі склали 156 мільйонів доларів. Візит місії Міжнародного валютного фонду в Україну був запланований з 10 по 24 вересня.

Історія співпраці МВФ та України – на інфографіці.

Яким був курс долара, ціни на продукти та основні економічні показники на момент обрання Зеленського президентом – тут.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: