МВФ та Україна: історія співпраці з 1994 року

Читать на русском

Співпраця з Міжнародним валютним фондом почалася практично на зорі незалежності України й включає шість етапів.

На першому етапі співпраця проходила в рамках програми МВФ «Механізм фінансування системних перетворень» (1994-1995 рр.). Це був інструмент підтримки країн, які здійснювали перехід від планової економіки до вільного ринку. Україна користувалася кредитною лінією обсягом $760 млн.

Під час другого етапу (1995-1998 рр.) Україна вже залучила $1,9 млрд на стабілізацію економічної ситуації. Умови фінансування в цей період переглядалися кілька разів, проте в березні 1998 року МВФ припинив програму, оскільки уряд не виконав умови Фонду щодо показника дефіциту Бюджету і максимальних темпів зростання грошової бази.

На третьому етапі (1998-2002 рр.) Україна залучила $1,6 млрд. Уряду так і не вдалося впоратися із заборгованістю з відшкодування ПДВ і ліквідувати податкові привілеї для великих платників податків, як того вимагав МВФ. Були й інші невирішені проблеми. Але Україна домоглася початкових цілей програми. У 2001 році ВВП зріс на 9,1%, інфляція була на рівні 6,1%, а золотовалютних резервів вистачало вже майже на 8 тижнів імпорту.

В ході четвертого етапу співпраці (2002-2008 рр.) Кабінет міністрів серед прийнятних форм подальшого співробітництва України з МВФ обрав програму «Попереджувальний стенд-бай». Однак у ході цієї програми співпраця звелася до рівня «технічної допомоги» й реальних грошей Україна не отримувала. Чому великою мірою сприяло економічне відновлення, яке переживала наша країна в середині нульових.

Чого не скажеш про наступні етапи. У 2008-2013 роках програма розширеного фінансування передбачала $16 млрд. Україна мала вирішувати питання дефіциту Бюджету, проблему цін на енергоносії та девальвувати гривню. На непопулярні заходи уряд Миколи Азарова йти не хотів і Україна стрімкими темпами почала нарощувати державний борг і витрачати ЗВР. Загалом у рамках цієї програми Україна отримала три транші загальним обсягом близько $10,6 млрд.

На нинішньому етапі співпраці з МВФ програмою розширеного фінансування передбачено близько $17 млрд. Наразі країна отримала перший транш обсягом $5 млрд, другий – $1,7 млрд і третій – $1 млрд.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: