Європейські норми на газовому ринку України: що буде з тарифами

Читать на русском
Сергій Дяченкоенергетичний експерт
Михайло Гончарексперт з питань енергетики

З 1 січня 2020 року в Україні почне працювати ринок газу, і ціни на газ будуть встановлюватися, виходячи з котирувань на європейській біржі. Також облгази будуть по-новому рахувати тарифи на розподіл газу. Прем'єр-міністр Олексій Гончарук каже, що уряд не планує підвищувати тарифи. У свою чергу, президент України Володимир Зеленський ще в серпні заявив про можливий розпуск Кабміну, якщо не будуть знижені тарифи на ЖКП. При цьому «Київтеплоенерго» ініціює підвищення тарифу на виробництво теплової енергії для потреб населення на 29,6% з 1 січня 2020 року.

«Слово і Діло» вирішило дізнатися, які тенденції на європейському ринку та що буде з розцінками.

Експерт з питань енергетики Сергій Дяченко підкреслив, що до європейського ринку починають надходити обсяги американського газу, норвежці відремонтували свердловину, «Газпром» намагається не відставати, а з різних регіонів збільшуються поставки. Отже, Європа зараз перенасичена газом, підкреслив співрозмовник.

Крім того, він додав, зараз всі намагаються максимально заповнювати сховища у зв'язку з можливою газовою війною з РФ.

«Є два сценарії розвитку подій. Перший передбачає, що взимку в Європі будуть низькі ціни на газ. Загальний тренд в Європі на зниження цін на газ в умовах насиченості ринку», – уточнив Дяченко.

На його думку, чи означатиме перехід на європейські котирування підвищення цін в Україні, поки що важко прогнозувати.

Експерт зауважив, що наші видобувні компанії користуються тим, що в Європі газ переоцінений. Є люфт для зниження цін, а відповідно, є можливість продавати газ дешевше, зазначив Дяченко.

Другий сценарій, за його словами, зводиться до того, що «Газпром» прагне вийти на суб'єкти нашого ринку.

Експерт нагадав заяву Коболєва про те, що зміни в законодавстві України відповідно до європейських норм дозволять російському «Газпрому» продавати газ в Україні з 1 січня 2020 року.

«У такому разі на початковому етапі будуть низькі ціни, але «Газпром» може «вбити» видобувні компанії. При монополії - ціни підвищаться», – констатував Дяченко.

Експерт не виключив, що при створенні ринку європейського типу ціни можуть змінюватися щомісяця. Однак тоді повинна бути серйозна мережа бірж, прив'язка до хабів та інша система торгівлі.

За всю виборчу кампанію в Зеленського не було обіцянок про зниження тарифівВолодимир Зеленський не давав обіцянок знизити тарифи на комуналку. А отже, не міг і зріктися такої обіцянки. Натомість експерти вже стежать за виконанням решти обіцянок Зеленського.

«Моделі є різні. Однозначно, згідно з планами, з 2020 року, населення повинні перевести на ринкове ціноутворення. Це основний тренд на реформи», – підсумував Сергій Дяченко.

У свою чергу, президент Центру глобалістики «Стратегія XXI» Михайло Гончар заявив, що підвищення цін не уникнути. Він нагадав, що на лібералізації ринку газу наполягав МВФ.

За його словами, з точки зору лібералізації газового ринку це крок в не зовсім правильному напрямку.

«Ціни у нас залишаються нижче паритету імпортної ціни. МВФ все одно наполягатиме на їх підвищенні», – вказав Михайло Гончар.

Відзначимо, за всю виборчу кампанію у Зеленського не було обіцянок про зниження тарифів.

Також читайте, як за останній рік змінювалися тарифи на газ.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: