Україна завершила закачування газу до зими

Читать на русском
Україна завершила процес закачування природного газу до своїх підземних сховищ, який буде використовуватися в майбутньому опалювальному сезоні.

Україна завершила процес закачування природного газу до підземних сховищ, який буде використовуватися в майбутньому опалювальному сезоні.

Про це повідомив глава компанії «Оператор ГТС України» Сергій Макогон в Facebook.

«Закінчився черговий сезон закачування газу до українських підземних сховищ газу (ПСГ)», - повідомив він. Станом на 15 жовтня в ПСГ країни міститься понад 21,1 млрд куб. м блакитного палива.

Макогон уточнив, що Україна закачувала природний газ як власного видобутку, так і імпортний, який постачається до країни за реверсним схемами з країн Європи. Крім того, навесні цього року західні трейдери почали активно користуватися послугами українських сховищ і закачувати до них газ у режимі «митний склад». Обсяг такого газу в українських ПСГ наразі складає 2,32 млрд куб. м.

«Це означає приблизно 620 млн гривень ($ 25 млн) з ПДВ додаткового доходу для «Укртрансгазу» і, відповідно, значні додаткові надходження до бюджету», - уточнив він.

Отже, обсяг газу, який є у володінні самої України, становить 18,8 млрд куб. м.

Перед зимовим сезоном минулого року в «Нафтогазі України» оцінювали необхідні обсяги газу для комфортного проходження опалювального сезону в розмірі 16-17 млрд куб. м. Всього на території України є 12 ПСГ загальним обсягом 31 млрд куб. м.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: