Газові перемовини: чи прийнятний річний контракт з РФ

Читать на русском
Генадій Рябцевдиректор енергетичних проектів НТЦ «Психея»
Юрій Корольчукексперт з енергетики

Річний контракт вигідний РФ, оскільки вони встигнуть закінчити будівництво «Північного потоку-2» і другої гілки «Турецького потоку».

Про це в коментарі «Слово і Діло» розповів директор спеціальних програм науково-технічного центру «Психея» Геннадій Рябцев.

На його думку, найважливіше те, на яких умовах РФ готова підписати контракт. Значення має не тільки тривалість, часові рамки, а правила, обсяги, ціни.

«Позиція Росії полягала завжди в тому, що її не цікавить довгостроковий контракт. «Газпрому» вигідніше укласти короткостроковий контракт до закінчення будівництва «Північного потоку-2» і другої гілки «Турецького потоку», – вказав експерт.

Він пояснив, що оскільки газові проєкти РФ повинні бути закінчені в 2020 році, Путін тому й пропонує продовжити контракт лише на рік.

Член наглядової ради Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук наголосив, що Україна має намір взяти на себе зобов'язання забезпечення транзитної потужності на 90 млрд кубометрів газу.

«Зокрема, 30 млрд кубометрів можуть забронювати інші компанії або той же «Газпром». Україна пропонує РФ забронювати 60 млрд кубометрів транзитних потужностей газотранспортної системи терміном на 10 років», – конкретизував він.

За всю виборчу кампанію в Зеленського не було обіцянок про зниження тарифівВолодимир Зеленський не давав обіцянок знизити тарифи на комуналку. А отже, не міг і зріктися такої обіцянки. Натомість експерти вже стежать за виконанням решти обіцянок Зеленського.

Енергетик передбачає, що навіть якщо погодять такі обсяги, то контракт буде короткостроковим – на рік або трохи більше, щоб НАК завершив реальний анбандлінг. Після чого вже будуть переговори щодо транзиту на наступний період, додав він.

Як вважає експерт, Україна програє в разі підписання короткострокового контракту, оскільки РФ завершить всі роботи з організації постачання газу до країн трубопроводами «Турецького потоку» і «Північного потоку-2».

За словами фахівця, дії НАК призвели до того, що РФ опиняється у виграшній ситуації. А Україна при цьому просто втрачає рік-два часу, на який можуть підписати контракт зараз.

«Коли після 2020 року ми сядемо за стіл переговорів, наші аргументи будуть нецікаві. Що ми скажемо? Що можемо постачати газ до Угорщини? Але угорці отримуватимуть газ через Болгарію. Навіть якщо нам запропонують закривати потреби на рівні 50 млрд кубометрів, то ГТС буде працювати на межі технічних можливостей», – резюмував Юрій Корольчук.

Нагадаємо, президент РФ Володимир Путін заявив, що Росія готова на рік продовжити транзит газу територією України.

Як відомо, президент України Володимир Зеленський переконаний, що газовий контракт територією України буде продовжений.

Додамо, протягом всієї виборчої кампанії в Зеленського не було обіцянок про зниження тарифів.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: