Суд присяжних Падуї пояснив вирок Марківу

Читать на русском
Мотиваційну частину вироку українському військовому Віталію Марківу оприлюднив суд присяжних міста Павії.

Мотиваційну частину вироку українському військовому Віталію Марківу оприлюднив суд присяжних міста Павії.

Про це повідомляє «Радіо Свобода» в суботу, 12 жовтня.

12 липня Марківа засудили до 24 років в'язниці за причетність до загибелі італійського фоторепортера Андреа Роккеллі на Донбасі 5 років тому. Присяжні вважають, що солдат Національної гвардії України активно сприяв умисному вбивству іноземних журналістів на околиці окупованого тоді бойовиками Слов'янська.

«В засідці проти журналістів Марків брав активну участь», - йдеться в підсумковій частині вироку.

Судді констатують, що обвинувачений у той день (24 травня 2014 року) на горі Карачун зі своєї бойової позиції бачив керамічну фабрику Zeus Ceramica і мав хороший візуальний контроль залізниці, у якій загинули італієць-фотограф і росіянин Андрій Миронов.

«Марків, виконуючи функцію керівника на бойовій позиції, навіть при відсутності будь-якого наміру збройної атаки з боку противника, запідозривши пересування журналістів у напрямку поїзда, почав діяти, «стріляючи в усе, що рухалося в радіусі двох кілометрів», і схоже, це була звичайна практика спільних військових дій Національної гвардії і війська», - пишуть присяжні в тексті-мотивації вироку.

Як стверджують судді, «сам обвинувачений підтвердив таку реконструкцію фактів, коли заявив, що навіть за відсутності фази активного протистояння і людей у ​​формі сепаратистів, було нормальним підозріло спостерігати за цивільними як ймовірними противниками, адже вони могли надати корисну інформацію сепаратистам».

Таким чином, йдеться в документі, використовуючи АК74 обвинувачений брав участь у першій стрілянині проти журналістів біля стіни фабрики Zeus Ceramica.

«Не зумівши досягти мети (журналістів) за допомогою автомату Калашникова, він продовжував їх відстежувати через оптичний прилад зброї з метою влучити по таксі, щоб перешкодити втечі, зупинити і знищити суб'єктів (журналістів) в лісі, де вони зникли. Потім за допомогою радіо пристроїв, якими володів Марків, він повідомив армії координати жертв, допомагаючи спрямувати вогонь у їхньому напрямку. Внаслідок тих пострілів французький журналіст Вільям Ругелон отримав поранення в ногу, а для Роккеллі і Миронова вони стали смертельними», - так відтворили хід подій присяжні судді.

Раніше повідомлялося, що МВС допоможе оскаржити рішення у справі Марківа в апеляційному суді.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: