73% проти відкриття ринку землі. Чому та яка модель вигідна Україні?

Читать на русском
Ілля НесходовськийЕксперт «Реанімаційного пакету реформ»

Громадянам нав'язують абсолютно помилкову думку щодо продажу землі. Помилка влади в тому, що навіть не намагаються провести роз'яснювальну роботу.

Таку думку в коментарі «Слово і Діло» озвучив директор Інституту соціально-економічної трансформації Ілля Несходовський.

Експерт звернув увагу на соцопитування групи Рейтинг, згідно з яким проти відкриття ринку землі виступають 73% українців.

На його погляд, це наслідок відсутності комунікативної та роз'яснювальної роботи з суспільством, зокрема з селянами, з приводу того, як буде відбуватися продаж, які є запобіжники та можливості.

«При цьому категорія людей, яка проти ринку землі, таку роботу веде і розповсюджує різні міфи, а люди, не розібравшись в питанні, виступають проти. У підсумку ми бачимо такі соцопитування. Це повний провал комунікації», — прокоментував Несходовський.

Він зауважив, що дуже часто людям нав'язують абсолютно помилкову думку про те, що землю просто заберуть, якщо знімуть мораторій.

«Розповідають міфи і лякалки щодо рейдерських захоплень. Це абсолютна дурість, але люди вірять, оскільки не отримують альтернативної інформації», – зазначив Ілля Несходовський.

Також експерт роз'яснив позицію з приводу продажу землі іноземцям. Він вказав, що заборона продажу іноземцям означає, що в Україну не прийдуть додаткові інвестиції, капітал, технології та іноземні компанії з більш високими технологіями обробки землі.

За його словами, це вигідно винятково українським агрохолдингам, які протягом певного часу матимуть можливість купити дешево землю, яка не зможе капіталізуватися.

«Альтернативи не буде. Тобто або продавай великому агрохолдингу, або не продаси більш нікому. Це провальне рішення», – констатував Несходовський.

На думку експерта, абсолютно прийнятною була модель, яка передбачала, що земля може продаватися українським громадянам або українським компаніям, в яких є іноземний капітал.

«Перший момент був у тому, що покупець матиме кваліфікаційні характеристики. Зокрема, про те, що він вже обробляв землю. Також йшлося про те, щоб селяни мали доступ до дешевих фінансових ресурсів, щоб купити землю на таких же умовах, як іноземці. Третій момент стосується обмеження за кількістю землі на одну особу», – пояснив Несходовський.

Експерт висловив переконання, що такий варіант був би ефективним, але зараз вирішили піти на поводі у популістів.

«Це вкотре говорить про те, що коли влада хоче провести реформу, не варто забувати пояснювати людям, як це працюватиме. Унаслідок таких дій навіть правильні кроки призводять до негативної реакції суспільства», – прокоментував Ілля Несходовський.

Нагадаємо, Зеленський запропонував на першому етапі запуску ринку продавати землю винятково українцям.

Додамо, Володимир Зеленський пообіцяв, що в 2019 році буде вирішено питання про зняття мораторію на землю, якщо у вересні буде сформовано уряд.

Як відомо, мораторій на продаж землі, продовжений Верховною радою в грудні 2018 року, діє до 2020 року.

Раніше «Слово і Діло» подивилося, що з приводу земельного питання обіцяли політики і партії.

Детальніше про те, що буде з паями селян, як поведуть себе агрохолдинги і хто виграє – за посиланням.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: