Програма Кабміну: що нового (і не дуже) обіцяють щодо інтеграції з ЄС і НАТО

Читать на русском

Кабінет міністрів Олексія Гончарука затвердив програму своєї діяльності. «Слово і Діло» докладно проаналізує документ і порівняє його з програмою уряду Володимира Гройсмана, щоб зрозуміти, наскільки відрізняється бачення реформ. Ми вже вивчили, зокрема, які зміни планують в роботі Міністерства закордонних справ. На черзі – напрямок європейської та євроатлантичної інтеграції.

Обіцянки, які дає новий Кабінет міністрів, ми поділили на чотири групи:

  • обіцянки, ідентичні тим, які були в програмі Кабміну Гройсмана;

  • нові обіцянки уряду Гончарука;

  • обіцянки, які дублюються, але зі змінами;

  • обіцянки, які були в програмі уряду Гройсмана, але їх немає у нового Кабміну.

Нових обіцянок щодо інтеграції з Європейським союзом і НАТО в програмі уряду небагато. Серед них – забезпечити створення в усіх областях офісів євроінтеграції (передусім у південних і східних областях), щоб наблизити для громадян і бізнесу можливості євроінтеграції в регіонах.

Крім того, Кабмін обіцяє в діалозі з Євросоюзом забезпечити зростання прямих інвестицій в Україну від компаній з країн ЄС і збільшення фінансової допомоги ЄС. Є й обіцянка сприяти розвитку культурних і освітніх проєктів, контактів, економіки та інфраструктури із залученням інвестицій та фінансової допомоги ЄС.

Обіцянка уряду Володимира Гройсмана реалізовувати програми міжнародного співробітництва (у сфері оборони) трансформувалася в обіцянку продовжувати брати участь в операціях НАТО і практикувати спільні навчання і тренінги з підрозділами Альянсу та збройними силами держав-членів НАТО.

Немає в програмі Кабміну Гончарука обіцянки запровадити нові принципи і механізми служби в органах місцевого самоврядування на основі європейських принципів публічної служби. Хоча уряд Гройсмана її не виконав.

Нагадаємо, за підрахунками «Слово і Діло», програма діяльності уряду Володимира Гройсмана виконана на 61%.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: