На свідків і підозрюваних у справі Березкіна здійснюється тиск – покази

Читать на русском
Підозрювані у справі заволодіння кредитом держбанку заявляли, що на них та інших фігурантів тиснули.
Станіслав Березкінфото: LIGA.net

У справі колишнього народного депутата Станіслава Березкіна про заволодіння $20 млн кредиту Ощадбанку на інших підозрюваних та свідків намагалися впливати, а також мали місце погрози.

Про це у своїх свідченнях заявляли підозрювані у справі, повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на ухвалу Вищого антикорупційного суду від 3 жовтня.

Зокрема, під час доведення того, що існують ризики незаконного впливу Березкіним на інших підозрюваних та свідків прокурор навів покази двох підозрюваних у справі Ощадбанку.

«З показань підозрюваних ... вбачається, що мали місце факти погроз, спроб впливу на інших підозрюваних і свідків у цьому кримінальному провадженні», – йдеться в рішенні.

До того ж, заставу за п'ятьох підозрюваних у цій справі внесла фірма, в якій дочка Березкіна Вікторія має корпоративні права.

Як відомо, за версією слідства, екснардеп Березкін у 2013-2014 роки організував злочинну групу, метою якої було заволодіння 20 мільйонами доларів Ощадбанку, виділених аграрному холдингу «Креатив» у вигляді кредиту. На той момент нардеп був фактичним контролером фірми, а його син – співзасновником. За версією слідства, після отримання кредитних коштів, у забезпечення якого були надані елеватор і фіктивний договір, вони відразу ж були виведені на рахунки швейцарської фірмі CREATIV TRADING SA й белізької компанії Quadra Commodities SA Limited за договорами купівлі-продажу товарів тропічної олії на зазначену суму.

При цьому фактична поставка не була проведена. Надалі 10 млн дол. перерахували Quadra Commodities SA Limited у латвійському банку ABLV Bank. Після цього 7,64 млн дол. перерахували кіпрському офшору Pricewaterhousecoopers Associates Ltd за купівлю фірмою Quadra Commodities SA Limited 100% акцій компанії Barcosta Ventures Limited, яка є власником 97% акцій ПАТ «Чорноморгідрозалізобетон». Інша частина вказаних кредитних коштів у розмірі 2,32 млн дол. була перерахована іншій белізькій компанії Titan LTD на рахунок у латвійському банку. За даними слідства, компанії CREATIV TRADING SA, Quadra Commodities SA Limited і TITAN LTD контролювались однією групою фізичних осіб.

Також Березкін сам підтвердив той факт, що він інвестував у купівлю заводу «Черноморгідрозалізобетон», під час свідчень у Верховному суді Белізу в 2015 році. За словами правоохоронців, зараз контрольним пакетом акцій «Черноморгідрозалізлбетону» володіють син і дочка Березкіна.

Нагадаємо, 27 вересня САП повідомила про підозру екс-нардепу Березкіну. У НАБУ і прокуратурі вирішили просити йому запобіжним заходом заставу. Пізніше, суд задовольнив їхнє клопотання. Після чого Березкін вніс майже 15 млн грн застави.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: