Суд не поновив слідство у справі Березкіна

Читать на русском
Антикорупційний суд не задовольнив скаргу адвоката одного з підозрюваних на постанову Національного бюро про зупинку слідства.
Станіслав Березкінфото: censor.net

Суд залишив чинною постанову детектива Національного антикорупційного бюро про призупинення слідства у кримінальному провадженні за підозрою сина та дочки колишнього народного депутата Станіслава Березкіна, а також інших осіб у заволодінні $20 млн кредиту Ощадбанку.

Таке рішення 12 вересня ухвалила слідча суддя Вищого антикорупційного суду Оксана Олійник за результатами розгляду скарги адвоката заступниці голови правління Ощадбанку Ірини Земцової, повідомляє «Слово і Діло».

Як відомо, у липні колишній генеральний прокурор Юрій Луценко забрав у НАБУ і Спеціалізованої антикорупційної прокуратури справу Березкіна. Однак, напередодні звільнення він виніс постанову про повернення цього провадження назад детективам.

Після повернення справи до НАБУ адвокат Земцової подав скаргу на постанову детектива, якою було призупинено слідство. Втім, вивчивши скаргу, суддя Олійник залишила її без задоволення.

За даними слідства, у період 2013–2015 років службові особи приватних підприємств, що входили до групи «Креатив», у змові зі службовими особами Ощадбанку, підробивши документи, незаконно отримали в держбанку кредит на суму 20 млн дол. США нібито на купівлю насіння соняшника. Після отримання коштів тодішні власники групи «Креатив» вивели їх за кордон на рахунки підконтрольних їм компаній, зареєстрованих у Белізі та Швейцарії. А згодом цими ж грошима сплатили за купівлю корпоративних прав юридичних осіб, що володіли цінною нерухомістю.

В межах розслідування восени 2018 року 12 особам повідомлено про підозру. Зокрема: власникам та службовим особам підприємств групи «Креатив», службовцям Ощадбанку та незалежному оцінювачу. Водночас, у листопаді Верховна Рада України не підтримала подання Генерального прокурора та відмовилася надати згоду на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання та арешт організатора цих злочинів – екснардепа і бенефіціарного власника групи «Креатив» Березкіна.

Нагадаємо, у Генеральній прокуратурі відмовилися назвати причину передачі справи Березкіна до поліції.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: