Назвали етапи розведення військ у Золотому і Петровському

Читать на русском
Основна умова початку розведення військ – дотримання режиму припинення вогню на ділянці розведення протягом 7 днів.

Процес розведення військ на Донбасі в Станиці Луганській, Золотому і Петровському проходитиме в два етапи.

Про це повідомляє пресслужба Донецької ОДА в середу, 8 жовтня.

За інформацією, перший етап розведення військ - розведення особового складу з обох сторін, другий - демонтаж інженерних споруд і подальше розмінування територій.

До чого може привести розведення військ на Донбасі?У МЗС України повідомили, що розведення військ у Петрівському та Золотому, яке мало розпочатися 7 жовтня, не відбудеться, оскільки бойовики порушили домовленість.

У Станиці Луганській на цю мить вже повністю завершений перший етап розведення військ. Процес розбору інженерних споруд ще триває. Розведення відбувається на відстань 1 км від лінії розмежування і є дзеркальним, тобто має здійснюватися обома сторонами.

Згадані три ділянки мають протяжність близько 3 км (із 410 км загальної лінії розмежування).

ЗСУ технічно готові до процесу розведення, підготовка позицій вже здійснюється протягом декількох тижнів. Основна умова початку розведення військ - дотримання режиму припинення вогню на ділянці розведення протягом 7 днів.

«Війська розводяться лише на кілометр, протяжність лінії розведення військ - 3 км із 410 км загальної лінії розмежування. Війська розводяться дзеркально, за процесом стежить спостережна моніторингова місія ОБСЄ, а контролюють представники Спільного центру з контролю припинення вогню і стабілізації лінії розмежування сторін (СЦКК)», - йдеться в повідомленні.

На територіях буде проведено розмінування, зменшиться кількість обстрілів. Також розведення направлено на збереження життя військовослужбовців, тому що значно зменшує можливості ведення прицільного вогню зі стрілецької зброї. Підрозділи поліції залишаються на території розмежування. Більш того, підрозділи поліції в районах розведення посилюються.

Також на території розведення посилюється український склад СЦКК для моніторингу виконання умов розведення спільно із ОБСЄ. Підрозділи цивільно-військового співробітництва і надалі співпрацюватимуть із місцевою владою в рамках реалізації поточних гуманітарних проєктів, щоб громадяни України в районах розведення мали предмети першої необхідності для життя.

Це також дозволить створити ділянки безпеки для роботи міжнародних гуманітарних і безпеки організацій.

«Розведення військ продовжиться. Наша мета - розведення військ по всій довжині лінії розмежування (410 км)», - йдеться в повідомленні.

Кожен факт розведення буде відбуватися під наглядом місії ОБСЄ, яка має зафіксувати, що війська розводяться з обох сторін, із залученням моніторингу СЦКК.

«Українські війська не будуть знижувати рівня бойової готовності, щоб у разі загострення й провокацій припинити розведення військ. Варто також підкреслити, що законодавством України передбачено право військовослужбовців застосовувати вогневі засоби у разі загрози їхньому життю та здоров'ю», - додали в ОДА.

Раніше повідомлялося, що бойовики зірвали розведення військ в Золотому 7 жовтня.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: