До чого може привести розведення військ на Донбасі?

Читать на русском
Ігор Лосєввійськовий експерт
Сергій Грабськийвійськовий експерт
Олег Ждановвійськовий експерт, полковник запасу

1 жовтня українська сторона в Тристоронній контактній групі погодила «формулу Штайнмаєра», а президент України Володимир Зеленський повідомив про розробку нового закону про особливий статус Донбасу. Також Зеленський анонсував розведення сил біля Золотого і Петровського. Схвалення «формули Штайнмаєра» в Києві та регіонах викликало акції протесту під гаслом «Ні капітуляції». Водночас полк «Азов» вирішив зайняти позиції в селі Золоте, оголосивши його «останнім блокпостом». Міністерство оборони України висловило готовність «адекватно діяти в разі заняття окупантами звільнених українськими військами позицій».

Військовий експерт, історик Ігор Лосєв висловив побоювання з приводу нового етапу розведення сил на Донбасі.

На його погляд, РФ не відступить від своїх цілей, тим більше зараз, коли зрозуміла, що нова влада України – боягузлива.

«Хіба не зрозуміло, що Путін вдається до шантажу: спочатку підпишіть «формулу Штайнмаєра», щоб РФ пішла на нормандську зустріч, тепер розведіть війська, а далі буде ще гірше. Розведення військ перетвориться в те, що це Україну «розвели»», – прокоментував Лосєв.

Він акцентував, що такі кроки з боку України небезпечні, оскільки РФ створює нові укріплення та готується до удару. Він висловив побоювання щодо ризику втрати нових територій.

«Тоді гнів народу буде такий, що Банкова не встоїть», – застеріг Ігор Лосєв.

Глава ради Всеукраїнського об'єднання «Союз учасників миротворчих операцій» Сергій Грабський вважає, що розведення військ у таких умовах з нашого боку має вигляд, що відбувається здача національних інтересів.

Військовий експерт висловив переконання, що якщо є домовленість, то її повинні дотримуватися всі сторони, а обстріли тривають кожного дня.

На його погляд, зміна формату нашої взаємодії в цьому питанні злочинна.

За словами експерта, ступінь довіри до протилежних сторін конфлікту настільки низький, що повинна бути третя сила, яка зможе вплинути на цей процес і гарантувати розведення засобів.

Такої сили сьогодні немає, вказав Грабський.

«ОБСЄ – моніторингова місія. Це в ООН представлені озброєні підрозділи, завдання яких своєю присутністю і демонстрацією зброї примушувати сторони до виконання взятих на себе зобов'язань», – роз'яснив Сергій Грабський.

До того ж, не дуже зрозуміло, про які зобов'язання йдеться і хто з ким домовлявся, зауважив експерт.

«Війна триває. Руху до миру немає», – констатував Грабський.

Військовий експерт Олег Жданов, у свою чергу, розповів, що сьогодні місію ОБСЄ на тому боці представляють колишні силовики РФ, Казахстану та Білорусі. Він нагадав, що навіть будучи на нашому боці, вони не могли визначити, звідки прилетіли снаряди.

Він також зазначив, що місія ОБСЄ – це всього лише спостережна місія, яка не перешкоджатиме, якщо навіть відкрито або напівприховано поїдуть до «сірої зони» представники збройних формувань.

««Сіра зона» стає полем діяльності для розвідувальних диверсійних груп як для ведення розвідки, так і для вчинення терористичних актів, диверсій, в тому числі на нашій території», – прокоментував Жданов.

Володимир ЗеленськийПрезидент України
Зеленський обіцяє зробити все, щоб закінчити війнуСказано 19 квітня 2019 р.Статус обіцянки: У процесі

За його словами, якщо з боку агресора буде зроблено спробу захоплення українських позицій, то Україна нічого не встигне зробити.

«Спрацює фактор раптовості, і вони зможуть виконати будь-яке своє завдання», – зауважив Олег Жданов.

Водночас у МЗС України повідомили, що розведення військ у Петрівському та Золотому, яке мало розпочатися 7 жовтня, не відбудеться, оскільки бойовики порушили домовленість.

Нагадаємо, президент пообіцяв зробити все, щоб закінчити війну на Донбасі.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: