Програма Кабміну: що нового (і не дуже) обіцяють у сферах культури та спорту

Читать на русском

Презентуючи програму уряду, прем’єр-міністр Олексій Гончарук зазначив, що новий документ не схожий на програми попередніх урядів. «Слово і Діло» вирішило порівняти програми урядів Гончарука та Гройсмана, щоб побачити наскільки і чим вони відрізняються та як рухатимуться реформи в країні. Ми вже проаналізували, за які завдання беруться Міністерства соціальної політики, освіти та медицини. Сьогодні пропонуємо подивитись, що за новою програмою уряду має виконати Міністерство культури, молоді та спорту.

Обіцянки, які дає новий Кабінет міністрів, ми поділили на чотири групи:

  • нові обіцянки уряду Гончарука;

  • обіцянки, які дублюються, але зі змінами;

  • обіцянки, які були в програмі уряду Гройсмана, але їх немає у нового Кабміну;

  • обіцянки, ідентичні тим, які були в програмі Кабміну Гройсмана.

У програмі Гончарука багато нових обіцянок щодо розвитку культури та спорту в Україні. Зокрема, планується створити спеціальні програми в національних музеях, які посилять інституційну спроможність музеїв, підвищать професійний рівень персоналу. Музеї мають відійти від системи «зберігання» до системи «пізнання і комунікації» з відвідувачами. Для розширення експозицій музеїв обіцяють запустити закупівлі до Музейного фонду предметів культури.

Також новий уряд обіцяє замовляти державним театрам, концертним залам, філармоніям виконання сучасних українських і світових мистецьких творів на рівні щонайменше 30%. Планується відкривати державні заклади культури для альтернативних проєктів і заходів.

Серед технологічних новацій обіцяють запровадити єдиний електронний квиток для всіх мистецьких і культурних закладів.

Гончарук обіцяє створити умови для легального ринку творів мистецтва через закони про артринок та переміщення культурних цінностей.

Серед іншого, Гончарук обіцяє посилити відповідальність за недбале ставлення до національної спадщини.

Що стосується туризму, як частини культурного життя українців, Гончарук обіцяє запустити програми, які будуть стимулювати школярів та молодь подорожувати Україною. В глобальному сенсі уряд обіцяє «визначити місце України на туристичній мапі світу».

Також планується підтримувати програми волонтерства і соціальної активності та створити умови, які будуть спонукати до соціально корисної діяльністі.

Обіцянки без змін стосуються тих процесів в культурному житті, які започаткував або обіцяв, але провалив попередній уряд.

У планах Гончарука є збільшення кількісті музеїв сучасного мистецтва, мультифункціональних центрів ОТГ. Попередній уряд виділив кошти на оновлення інфраструктури закладів освіти та культури, позашкільного навчання та спорту в рамках ДФРР. Зокрема, у 2018 році уряд підтримав 477 проєктів регіонального розвитку на суму понад 4 мільярди гривень. Такі проєкти можуть реалізовуватись із співфінансуванням місцевих бюджетів.

Як і попередній уряд, нинішній Кабмін обіцяє підтримувати створення суспільно значущого контенту (у тому числі кіно-, теле-, радіо-, цифрового, літературного). Гройсман обіцяв реалізувати програми підтримки та поширення українського культурного продукту: музики, кіно, книги, теле- і радіопрограм, та виконав обіцяне. Зокрема, у 2017 році було відкрито «Український інститут», який презентує Україну та просуває її імідж у світі, сприяє міжнародним обмінам та інтеграції України у світовий культурний простір. У 2018 році було знято 49 українських фільмів різного спрямування. У 2019 році на підтримку кіно було виділено 1 мільярд гривень.

Гончарук обіцяє, що за каденції його уряду завершиться будівництво Музею та Меморіалу Небесної сотні та другої черги Музею Голодомору.

Також планується запустити програму з будівництва мультифункціональних спортивних комплексів разом з місцевими громадами та розширити доступ до існуючої спортивної інфраструктури.

Нова влада обіцяє розширити можливості для інформування населення на тимчасово окупованих територіях. Відзначимо, що попередній уряд фактично провалив це важливе завдання, хоча під його реалізацію навіть створили спеціальне Міністерство інформаційної політики, яке виявилося неефективним.

У свою чергу, Гончарук обіцяє протидіяти інформаційним атакам з боку країни-агресора з метою зниження їх впливу на громадян України. Передбачається, що вживамуть заходів для зменшення контенту держави-агресора мінімум вдвічі.

Також у Гончарука обіцяють створити і наповнити Національний реєстр даних про об'єкти культурної спадщини. Аналогічна обіцянка була й у команди Гройсмана, але її не встигли реалізувати. В травні 2018 року була розроблена концепція впровадження електронного обліку об'єктів культурної спадщини. Через рік стартував пілотний проєкт «Державний реєстр нерухомих пам'яток України», який реалізовувався на території Вінницької області.

Немає в програмі Гончарука обіцянки попереднього уряду перевести в цифровий формат національні книжкові фонди. Нагадаємо, що спочатку було створено «Український інститут книги» і невдовзі стало зрозуміло, що процес оцифрування досить тривалий. Попри це, у грудні 2018 року Гройсман пообіцяв, що українську цифрову бібліотеку буде створено у 2019 році. Станом на червень цифрову бібліотеку не створено, проте за підтримки КМДА було реалізовано проєкт Цифрової бібліотеки «Київ» на базі Публічної бібліотеки ім. Лесі Українки.

Не згадується у новій програмі уряду суспільне мовлення України, хоча Гройсман мав завершити процедури із його створення, що і було виконано у 2017 році. Щоправда, обіцянку забезпечити належне фінансування суспільного мовлення Гройсман провалив, бо щорічно мовник недоотримував з бюджету суттєві кошти.

Нагадаємо, раніше «Слово і Діло» писало, що програма діяльності уряду Гройсмана виконана на 61%. Ми детально розбирались, що встигли і чого не встигли зробити попередники.

Також ми писали, що Кабмін Гончарука за перший місяць роботи дав понад 180 обіцянок.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: