Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено

Гройсман зобов'язаний розв'язати проблему простроченої заборгованості щодо компенсації різниці в тарифах

14 квітня 2016 року Верховна Рада України призначила прем’єр-міністром України Володимира Гройсмана. Програма діяльності Кабміну зобов'язує Володимира Гройсмана розв'язати проблему простроченої заборгованості щодо компенсації різниці в тарифах.
Не виконано
Сказано 14 квітня 2016 р.

Джерело

  • https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1099-19
  • https://www.kmu.gov.ua/control/uk/publish/article?art_id=248958510
  • https://gre4ka.info/suspilstvo/49094-mista-ne-vydilyly-koshty-na-kompensatsiiu-riznytsi-taryfiv-dnipro-kirovohrad
  • https://www.ukrinform.ua/rubric-regions/2565556-mer-kahovki-zapevnae-so-tarifi-na-teplo-ekonomicno-obgruntovani.html
  • https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/110-2018-%D0%BF
  • https://np.pl.ua/2019/05/kolektyv-poltavavodokanalu-opryliudnyv-vidkrytyy-lyst/

Результат

Протягом 2016-2019 років уряду не вдалося розв'язати проблему простроченої заборгованості щодо компенсації різниці в тарифах. Варто зазначити, що уряд на початку 2018 року ухвалював порядки та умови надання субвенції з держбюджету місцевим бюджетам на погашення різниці між фактичною вартістю ресурсів, та тарифами, що затверджувалися та/або погоджувалися органами державної влади чи місцевого самоврядування.

Станом на кінець 2018 року з місцевих бюджетів Кропивницького, Олександрії, Знам’янки, Світловодська не були виділили кошти на відшкодування різниці тарифів ОКВП «Дніпро-Кіровоград». Сума збитків підприємства через невідповідність тарифів складала 30,1 млн грн та ще близько 28 млн боргу за електроенергію.

Відповідно до інформації Каховського міського голови Андрія Дяченка від жовтня 2018 року, обидва теплогенеруючі підприємства Каховки – КПТМ «Каховтеплокомуненерго» (головне теплогенеруюче підприємство міста) та КП «Котельщик» наразі мають борги. Вони утворилися, зокрема, й через те, що даним підприємствам не було компенсовано різницю у тарифах.

У травні 2019 року колектив комунального підприємства Полтавської обласної ради «Полтававодоканал» у відкритому листі до депутатів облради відповів на ряд претензій, які висунула частина депутатів. Серед всього іншого у листі зазначається, що твердження про те, що підприємство має низький стан розрахункової дисципліни, є неправдивим, оскільки до складу дебіторської заборгованості у сумі 296 млн гривень входить заборгованість з різниці в тарифах у розмірі 223 млн гривень, яка тягнеться ще з 2008 року та зумовлена тим, що держава своєчасно не відшкодувала цю суму КП «Полтававодоканал». Як зазначають у листі, отримання цієї суми дало би змогу підприємству розрахуватися з боргами минулих періодів за спожиті енергоносії. Однак в Законі «Про державний бюджет на 2019 рік» не передбачено надання у 2019 році субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на погашення різниці в тарифах. Структурою діючих тарифів також не передбачено погашення заборгованості за спожиту електричну енергію минулих періодів. З цього приводу підприємство звернулось до Полтавської обласної державної адміністрації з проханням ініціювати звернення до Кабінету міністрів про внесення змін до Закону.

Враховуючи те, що проблему простроченої заборгованості щодо компенсації різниці в тарифах системно не вирішено, тому програмному зобов'язанню незадовго до позачергових виборів ВРУ і відставки уряду присвоєно статус «не виконано».