Генпрокурор повідомив про перегляд справ проти Burisma

Читать на русском
Генпрокуратура України переглядає близько 15 справ, що стосуються холдингу Burisma, з яким пов'язаний Хантер Байден, син експрезидента США Джо Байдена.

Генпрокуратура України переглядає близько 15 справ, що стосуються холдингу Burisma, з яким пов'язаний Хантер Байден, син експрезидента США Джо Байдена.

Про це заявив глава відомства Руслан Рябошапка.

До цих справ можуть мати відношення Байден-молодший, колишній міністр екології України Микола Злочевський і олігарх Сергій Курченко. Зараз ведеться аудит цих судових проваджень. Генпрокуратура перевіряє справи, які були закриті або роздроблені, а також ті, які розслідувалися раніше, щоб виявити можливі незаконні рішення щодо них.

Рябошапка підкреслив, що ні українські, ні закордонні політики не чинили тиск на нього і не намагалися вплинути на хід розслідувань справ.

У травні 2014 року Хантер Байден, батько якого на той момент був віце-президентом США, отримав посаду в найбільшій приватній газодобувної компанії в країні - Burisma Holdings. Розслідування щодо підприємства почав генпрокурор України Віктор Шокін в рамках боротьби з корупцією пізніше в тому ж році. У 2016 році він був звільнений на вимогу Байдена-старшого.

У вересні 2019 року особистий адвокат президента США Рудольфо Джуліані звинуватив Київ у пособництві у відмиванні $ 3 млн для сина Хантера Байдена. За словами адвоката, Байден заробляв великі гроші, торгуючи держпосадами. Він також стверджував, що справи, що стосувалися Байдена-молодшого, при наступному генпрокурорі Юрії Луценку були незаконно закриті або розслідувалися. Прессекретар Луценка Лариса Сарган у відповідь заявила, що Burisma за підсумками експертиз заплатила рекордну на той момент суму податків і штрафів (180 млн гривень) у справі про ухилення від податків. Також велися справи про приховування доходів і розкрадання природних ресурсів.

У тому ж місяці в США розгорівся скандал після публікації в ЗМІ інформації про те, що в ході липневого розмови з президентом України Володимиром Зеленським глава Білого дому Дональд Трамп закликав Київ розслідувати діяльність Хантера Байдена в обмін на фінансову і військову допомогу. Ці відомості стали приводом для запуску процедури імпічменту Трампа. При цьому стенограма, опублікована Білим домом, показала, що Трамп тиску на українського колегу не чинив.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: