Перший місяць роботи Верховної ради: чим запам'яталися «слуги народу»

Читать на русском
Ігор Петренкоексперт МЦПД

29 серпня відбулося перше засідання Верховної ради IX скликання. «Слуги народу» працювали з ранку до пізньої ночі. У перший робочий день народні обранці встигли провести не тільки урочистості та затвердити процедурні рішення, але і почати розглядати перші законопроекти. Тільки за перший тиждень роботи депутати внесли більше законопроектів, ніж зазвичай за місяць. Однак «турборежим» нової ВР запам'ятався не тільки законодавчою активністю, а й першими негараздами. Встигли нардепи й накнопкодавити, й порушити регламент.

Політолог Ігор Петренко вважає, що робота в «турборежимі» позначилась на якості, оскільки багато законопроектів були непродуманими та суперечливими.

На його думку, це може свідчити про відсутність нормальної комунікації з суспільством і в парламенті.

«На жаль, незважаючи на те, що до Ради прийшло багато прогресивних молодих людей, навіть прем'єр – виходець із громадського сектору, нова ВР все одно не пішла шляхом публічної політики. Все вирішується найчастіше суто більшістю і так, як вказали», – підкреслив Петренко.

Утім, перший місяць Ради показав, що не все так легко і просто з голосуваннями. Нагадав експерт інциденти, коли нардепи «Слуги народу» не давали голосу за дозвіл на «прослушку» для НАБУ і ДБР.

Не гаючи ні хвилини: як Рада провела перший повноцінний пленарний тижденьВерховна рада в перший тиждень проголосував за десятки законопроектів, голосів для ухвалення рішення не вистачило лише тричі.

Політолог наголосив, що від початку були побоювання з приводу того, що депутати «Слуги народу» можуть сегментуватися, оскільки всередині є різні групи впливу.

«Відсутність комунікації всередині партії. Риторика Потураєва про те, що ви всі – ніхто і робіть те, що говорять, відчувається дедалі більше. Уже помітно, що починається якийсь бунт», – зазначив Петренко.

Політолог звернув увагу, що дуже багато законопроектів спрямовані на розширення президентської вертикалі або людей, яких призначають в ОПУ. Зокрема, закон про прокуратуру, згідно з яким генпрокурор отримав право призначати і звільняти кадри, визначати чисельність штату.

Також експерт критично оцінив закон про перезавантаження влади.

«Фактично знехтували усіма держслужбовцями. Скорочення зарплат, позбавлення всіх доплат, можливість самовільно звільняти – все це веде до негативних наслідків. Все повинно регулюватися законом, а замість цього будь-який керівник отримує більше впливу та зможе зробити будь-якого співробітника більш поступливим у потрібних йому питаннях», – прокоментував Петренко.

Він застеріг, що такий підхід влади призведе до сваввілля.

Водночас експерт звернув увагу, що, за даними соціологічних опитувань, довіра до Ради зростає.

«Дійсно, рейтинг влади в цілому зростають. Це позитивно з точки зору інституцій. Однак рейтинги – мінливі», – резюмував Ігор Петренко.

Нагадаємо, раніше ми докладно писали, як у Верховній раді пройшов перший повноцінний робочий тиждень.

Також ми з'ясували, як виконував обіцянки президент України Володимир Зеленський та його команда за підсумками четвертого місяця роботи.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: