Ремонт і будівництво лікарень: що обіцяли мери

Читать на русском

«Слово і Діло» продовжує стежити за обіцянками українських політиків і чиновників. Раніше ми писали, як мери займаються реконструкцією та облаштуванням дитячих садків. Сьогодні пропонуємо подивитися, що обіцяють мери обласних центрів щодо ремонту та будівництва лікарень.

Столичний мер Віталій Кличко три роки тому обіцяв, що за рахунок інвестиційних коштів в Києві відремонтують міську туберкульозну лікарню №2. Станом на травень 2018-го на лікарню було використано 6,9 млн грн: на капітальний ремонт харчоблоку, покупку кондиціонера для моргу та аварійні роботи для заміни силового кабелю. Решту коштів, 6,6 млн грн, використають на капітальний ремонт пральні та купівлю обладнання. Планує, що роботи завершать до кінця цього року. Ось тоді і перевіримо, виконав Кличко обіцянку чи ні.

Також три роки тому Кличко пообіцяв (і все ще не виконав) побудувати на території Київської міської клінічної лікарні №14 сучасний медичний центр. «У червні я відвідав цю лікарню і побачив на величезній території – понад 5 га – багато старих нефункціонуючих аварійних будівель. Вони були побудовані у 80-ті і 90-ті роки. І ми взяли на себе зобов'язання змінити ситуацію. Щоб площі медустанов використовувалися ефективно. Провели інвестиційний конкурс, визначили переможця. Їм стало ТОВ «Капітал». У будівництво буде інвестовано близько 174 млн грн. А загальна сума інвестицій в проєкт – понад мільярд грн», – розповів він.

У червні в міській адміністрації розповіли «Слово і Діло», що згідно з інвестиційним договором інвестор повинен забезпечити проєктування, будівництво і прийняття об'єкта в експлуатацію до 23 вересня 2020 року. Зараз же проводяться будівельні роботи.

Мер Вінниці Сергій Моргунов повинен до кінця року утеплити міський пологовий будинок. Однак станом на 6 серпня ремонт не розпочато, але час для виконання обіцянки ще є.

Крім того, Моргунов обіцяв відремонтувати і обладнати пральню в міській лікарні №1. І там же відремонтувати і обладнати харчоблок. Першу обіцянку вже виконано: у 2017 році на ремонт пральні виділили 2,2 млн грн. З харчоблоком все складніше: в 2017-му на його ремонт погодили виділення 5,5 млн грн, але роботи не проводилися через необхідність скорегувати проєктно-кошторисну документацію.

Олексій Каспрук в серпні 2017 року пообіцяв, що в дитячій лікарні Чернівців буде створений перший в Україні Emergency Department. «Це відділення невідкладних станів, де маленькому пацієнтові відразу надаватимуть весь спектр діагностики та лікування. Для цього проєкту міська влада розраховує отримати грант від ЄС», – сказав мер. У липні в міській раді повідомили, що всі плани з надання документів виконані. Наприкінці минулого року проєкт було відібрано для проходження наступного етапу оцінки: технічної і фінансової. Наразі він відібраний до наступного етапу – контрактації в 2020 році. Отже, обіцянка поки в процесі виконання.

Міський голова Кропивницького Андрій Райкович в 2017 році обіцяв відремонтувати рентген-відділення в Центральній міській лікарні. Своє зобов'язання він виконав: відкриття оновленого рентгенологічного відділення відбулося наприкінці минулого року.

Також Райкович виконав обіцянку створити на базі пологового будинку № 1 пренатальний центр II рівня. У листопаді 2016 року міська рада підтримала проєкт рішення про оптимізацію мережі лікувально-профілактичних закладів комунальної власності міста та реорганізацію пологового будинку № 2 шляхом приєднання до пологового будинку № 1. У 2017 році провели капітальний ремонт корпусу об’єднаного пологового будинку, а у вересні 2017-го відкрили міський пологовий будинок в статусі пренатального центру II рівня.

Андрій Садовий все ще виконує обіцянку створити медичне містечко на базі лікарень в мікрорайоні «Топольна» у Львові. Програма зі створення медмістечка розрахована до 2020 року. Станом на жовтень минулого року були створені нові структурні підрозділи: відділення фізичної реабілітації, офтальмологічне відділення, «вікно життя», кабінет скринінгу слуху у дітей раннього віку. З 2015 року було придбано обладнання на суму 84,2 млн грн та проведено ремонти на суму 16,7 млн грн. Також на території виділено земельну ділянку під будівництво лікувального закладу приватним інвестором. Тобто обіцянку мер активно виконує.

Раніше ми писали про те, які протистояння були між мерами Києва і президентами України.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: