Опалювальний сезон: чи потрібен контракт з РФ і чого чекати взимку

Читать на русском
Сергій Дяченкоенергетичний експерт
Михайло Гончарексперт з питань енергетики

Незважаючи на те, що запаси в підземних сховищах нарощують нормальними темпами, і зиму ми переживемо, без транзитного контракту з РФ все одно не обійтися.

Таку думку «Слову і Ділу» озвучив експерт з енергетичних питань Сергій Дяченко.

За словами енергетика, транзитний контракт із «Газпромом» допоможе уникнути масштабної газової війни, до якої вже готуються не тільки в Україні, але і в Європі, заповнюючи максимально сховища.

«РФ пропонує продовжити існуючий договір на рік з усіма пунктами, що, безумовно, є неприйнятним для України. Це просто тимчасові проблеми, що пов'язані із запуском «Північного потоку-2»», — констатував Дяченко.

На його думку, Україна повинна укладати довгостроковий контракт тільки за умови чіткого транзитного статусу з гарантіями та європейськими принципами.

Енергетик уточнив, що новий транзитний договір повинен вписуватися в третій енергетичний пакет, який імплементований Україною.

«Крім того, важливо вказати транзитні обсяги у розмірі щонайменше 60 мільярдів кубів. Це мінімальні обсяги, які потрібні Україні для експлуатації ГТС в нинішньому транзитному напрямку», — конкретизував Дяченко.

На його погляд, у разі відсутності контракту та початку газової війни Україна може пережити зиму, але зазнає збитків.

За всю виборчу кампанію в Зеленського не було обіцянок про зниження тарифівВолодимир Зеленський не давав обіцянок знизити тарифи на комуналку. А отже, не міг і зріктися такої обіцянки. Натомість експерти вже стежать за виконанням решти обіцянок Зеленського.

«З нинішнім рівнем споживання і запасами в розмірі 20 млрд кубічних метрів пережити зиму реально. Однак Україна отримує від транзиту щорічно 3 млрд доларів. 5 років тому це був 1% ВВП. Якби тоді РФ викручувала руки Україні, ми би могли відмовитися. Зараз 3 млрд доларів — це практично 3% ВВП. Україна не збідніє, але це майже річне зростання. Потрібно боротися за те, щоб зберегти транзитний статус», — роз'яснив Сергій Дяченко.

Президент Центру глобалістики «Стратегія XXI» Михайло Гончар припустив, що в новому опалювальному сезоні на Україну може чекати газова блокада.

Водночас він звернув увагу на те, що закачування газу йде нормальним темпом. До середини жовтня в сховищах повинно бути близько 20 мільярдів кубометрів газу.

За його словами, з урахуванням ризику припинення транзиту потрібно додатково 4,5 мільярда кубометрів. Вони повинні покрити наші потреби протягом 3-4 місяців, після 1 січня 2020 року, додав енергетик.

На його думку, якщо в 2009 році, не чекаючи бойових газових дій з боку РФ, Україна впоралася, то зараз, тим більше, зможе уникнути критичних наслідків.

Нагадаємо, тристороння зустріч щодо газу, про яку раніше домовилися Росія і ЄС, пройде 19 вересня в форматі «Україна — РФ — Єврокомісія» на рівні міністрів енергетики.

Додамо, за всю виборчу кампанію у Зеленського не було обіцянок про зниження тарифів.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: