Опалювальний сезон 2019/2020: з чим можуть бути проблеми та з чиєї вини

Читать на русском
Михайло Гончарексперт з питань енергетики

Україна нарощує запаси газу на випадок повного припинення транзиту РФ після 1 січня 2020 року. Закачаних обсягів повинно вистачити, щоб безболісно пройти опалювальний період.

Так прокоментував «Слово і Діло» президент Центру глобалістики «Стратегія XXI» Михайло Гончар підготовку до нового опалювального сезону.

За його словами, власний видобуток, запаси газу в ПСГ, розгорнута в реверс ГТС України — формула, якої дотримуються, щоб пережити цю зиму.

Однак експерт висловив побоювання з приводу того, що незважаючи на запаси газу можуть виникнути проблеми в енергетиці.

«Є об'єктивні речі. З 1 липня Україна перейшла на нову модель функціонування енергоринку. Це перехід не був організований до кінця, тому труднощі неминучі», — констатував Гончар.

Крім того, він вказав, що нова влада хоче сісти на потоки та переформатувати ринок електроенергії та вугілля під себе.

«Це породжує конфлікт інтересів, який намагаються вирішити за рахунок стороннього гравця - Росії. У цьому найбільша небезпека», — зазначив енергетик.

Скільки газу закачували до сховищ України в 2013-2019 рокахСтаном на кінець липня до ПСГ України закачали 15,7 млрд кубометрів газу. Для безпечного проходження зими потрібно 20 млрд кубів.

Він пояснив, що ставка нової влади на те, що електроенергію візьмуть імпортом в разі виникнення проблем з електроенергією і віялових відключень споживачів.

«Так званою поправкою Геруса знято всі обмеження на імпорт електроенергії. Це подається так, що імпортувати будуть з Європи, але це обман. Імпорт буде з Росії, яка не втратить шансу висунути свої умови, як було в 2014-2015 роках, коли ми імпортували електроенергію», — роз'яснив Гончар.

На його погляд, це злочинні дії з боку нової влади, мета яких зменшити присутність на ринку ахметівських структур, але посилити позиції Коломойського, який є бенефіціаром влади за рахунок залучення російського чинника.

«Окрім того, не варто виключати, що можуть бути злочинні дії у вигляді кібератак на енергосистему та інші об'єкти енергетичної інфраструктури. Це ми також проходили в 2015-2017 роках», — резюмував Михайло Гончар.

Як повідомлялося, Україна збільшила запаси газу в підземних сховищах (ПСГ) в 2,3 раза або на 11,255 млрд куб. м, до 20 млрд куб. м з початку 5 квітня, коли стартував сезон закачування. Цей показник — історичний максимум запасів газу в ПСГ за останні дев'ять років.

Скільки газу закачували у сховища України в 2013-2019 роках — за посиланням.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: