Чому в президента така висока підтримка та що здатне її знизити?

Читать на русском
Олександр Шульгадоктор соціологічних наук

Нове опитування Центру Разумкова показує, що президенту Володимиру Зеленському довіряють 79%. За цим показником глава держави випереджає всі органи влади та соціальні інститути — навіть солдатам, волонтерам, поліції і представникам церкви українці вірять менше. В історії України ще жоден глава держави не мав настільки високого рівня довіри.

Доктор соціологічних наук, директор Дослідницького центру SPHERA Олександр Шульга підкреслив, що Україна вперше стикається з таким підсумком виборів, президентськими рейтингами, монобольшістю в Раді.

На його погляд, вся історія України готувала нас до того, що потрібно шукати щось кардинально нове, тому що стара еліта не може нічого запропонувати.

«Кучма, Ющенко, Янукович і тим більше Порошенко не були новою елітою. Зеленський — це радикальна спроба виборців повірити востаннє. Але не політику, а позасистемній людині», — прокоментував Шульга.

Соціолог зазначив, що згідно з рейтингами «медовий місяць» триває, але президент не стикався ще з жодним серйозним викликом.

Експерт звернув увагу на політтехнологічний крок команди Зеленського, яка тривалий час говорила про президентські вибори, парламентські, можливість місцевих виборів, необхідність формування нового Кабміну.

Четвертий місяць роботи президента: як Зеленський виконує обіцянкиЗвільнення полонених українців, парі з мером Дніпра, відкриття ринку землі та робота з парламентом: які обіцянки вдалося виконати Зеленському на четвертий місяць роботи.

За його словами, в очах виборців це призвело до відкладеної відповідальності за все те, що відбувається в країні.

«Тільки зараз президент узяв всю повноту влади у свої руки. З моменту початку роботи ВР, Кабміну можна починати відлік. Зараз — 79%, але якою буде підтримка за три місяці або півроку? Більше не вийде знайти виправдання можливим провалам і невдачам. Аргументів немає», — пояснив Шульга.

Соціолог нагадав, що в Порошенка були інші вихідні умови — анексія Криму, війна на Донбасі, але більшість людей йому також довіряли. Однак ситуація почала швидко змінюватися, додав експерт.

«Час все покаже. Популізм і надія — одна справа, але щоденна рутинна робота та вирішення викликів, які роками відкладали на потім — інша. Такий щоденний каток може розбити найвищий рівень довіри», — резюмував Олександр Шульга.

Які обіцянки президент України Володимир Зеленський повинен виконати восени — за посиланням.

«Слово і Діло» вирішило детальніше розібратися, які зміни пропонує глава держави.

Також «Слово і Діло» склало чек-ліст реформ нової влади.

Підсумки четвертого місяця президентства Зеленського — на інфографіці.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: