Демарш в ОБСЄ через «російський Крим»: до яких методів вдається РФ

Читать на русском
Михайло Дяденкополітолог
Володимир Воляполітичний експерт

Реакція української делегації на заяву про «російський Крим» була абсолютно правильною. На провокації РФ потрібно відповідати дипломатичним демаршем.

Так прокоментував «Слову і Ділу» політолог Михайло Дяденко інцидент під час засідання ОБСЄ у Варшаві.

На його думку, РФ використовує будь-який міжнародний майданчик, де можна заявити про те, що «Крим російський».

«У Кремлі ведуть таку політику та віддали відповідні вказівки своїм дипломатам, представникам в різних делегаціях, пропагандистам нагадувати про референдум і нібито добровільне приєднання півострова», — підкреслив Дяденко.

На його погляд, чергова провокація була ще однією спробою схилити міжнародну громадськість до того, щоб забути про Крим.

«Такою політикою РФ намагається зняти питання Криму, компенсації за анексію, санкцій», — зауважив експерт.

За словами політолога, РФ щорічно витрачає сотні мільйонів доларів для того, щоб просувати свої інтереси на міжнародному рівні.

Зокрема, це фінансування політичних партій на європейській арені, окремих політиків і різних рухів, вказав експерт.

ПАРЄ ухвалила резолюцію, яка дозволяє Росії повернутися: що пишуть у соцмережахРосійська делегація зможе повернутися до ПАРЄ без обмеження права голосу. За таке рішення проголосували 118 євродепутатів.

Крім того, він додав, що Росія не шкодує коштів на операції спецслужб, які намагаються завербувати окремих політиків, щоб вони відстоювали інтереси РФ на рівні своїх країн і європейській арені.

«Не варто забувати про російську «фабрику тролів». Це величезні ресурси. На жаль, такі методи працюють», — пояснив Дяденко.

Політолог-міжнародник Володимир Воля акцентував, що всі члени ОБСЄ рівноправні й можуть презентувати свої позиції. Однак, головне питання: за якими паспортами в'їхали люди, яких привезла РФ.

«До порядку денного засідання включили питання Криму. РФ привезли тих, кого вважали за потрібне. Заборонити це не можна. Але за якими документами і за якою процедурою вони прибули до Польщі? Якщо це жителі Криму, у них російські паспорти, то є перелік обмежень. Незрозуміло, як їх взагалі пустили на територію Польщі», — прокоментував Воля.

Експерт додав, що провокація почалася з моменту допуску та присутності цих людей на саміті, а не з того, що вони заявили про «російський Крим».

Нагадаємо, українська делегація покинула зал засідань ОБСЄ, де обговорювалася тема свободи слова, на знак протесту проти заяв про «російський Крим».

Відзначимо, 13 вересня президент Володимир Зеленський заявив, що його команда готує кілька сценаріїв повернення анексованого Росією Криму.

Раніше ми писали, як відреагували соцмережі на рішення ПАРЄ повернути РФ.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: